Jääkiekko

Pudotuspeli ennakko: Washington Capitals – Carolina Hurricanes 25.04.2019

Game 7

Carolina Hurricanes tuo sitkeä ja periksi antamaton altavastaaja joukkue nousi Washingtonin rinnalle sarjan tappioiden jälkeen ja pakotti sarjan viimeiseen seitsemänteen otteluun. Warren Foegele on noussut sarjassa arvoon arvaamattomaan ja Teuvo Teräväinen on osoittanut, miksi tulee olemaan iso palanen Carolina Hurricanesin tulevaisuutta. Kokemus näkyy Teräväisen pelissä ja parhaimmillaan mies on raahannut Sebastian Ahoa mukanaan, kun miehet siirrettiin takaisin samaan ketjuun. Nino Niederreiter on vajonnut lähes varjojen maille ja ollut sarjassa näkymätön, mutta siinä samassa Teuvo on noussut esiin ensimmäisen ketjun viimeistelijän roolissa ja myös puolustuspään luotettavasti hoitavana pelaajana.

Washington Capitals on onnistunut viimeistelemään maalintekopaikoista heikosti, kun Petr Mrazek on pelaamassa unelmiensa kevättä ja mies on siinä sivussa kasvattamassa osakkeitaan kesää varten, kun sopimus umpeutuu. Capitalsin tolppien välissä luutiva Braden Holtby ei ole pystynyt yhtä väkeviin esityksiin, kuin Mrazek Hurricanesin maalilla. Kuitenkin on huomioitava, että sarjassa huomattavasti useammin otteluissa juuri Hurricanes on saanut tuotettua laukauksia. Mikäli Capitals aikoo estää sarjan selkeän jatkumon, on heidän onnistuttava puolustamaan paremmin.

Bunch of Jerks pakottanut sarjan pitkälle, mutta tummat pilvet kertyvät ylle

Vaikka Carolina on viimeistellyt upeasti tarvittavat maalit ja puolustanut tunnollisesti, on joukkueen sisältä löytynyt uhkakuvia. Pelaajia on loukkaantunut kuin liukuhihnalta ja AHL:stä on jouduttu nostamaan useampi pelaaja ylös. Aleksi Saarelan kokeilu ei osoittanut Hurricanesin kannalta hedelmälliseksi, kun joukkue hävisi tuon ottelun murskalukemin, mutta ei saarelan debyyttiottelu Hurricanesin riveissä missään nimessä ollut huono. Saarela onnistui olemaan kentällä keräämättä lainkaan miinuksia ja vakuutti hyvällä luistelullaan ja vakuuttavalla puolustuspään pelaamisella.

Seuraavassa ottelussa Saarela saikin väistyä ja tilalle nostettiin Clark Bishop. Hän ei ole ollut varsinainen pisteiden tekijä edes joukkueen farmissa Charlotte Checkersissä, mutta Bishop on kentällä todellinen ilopilleri. Mies luistelee päästä päätyyn nopeammin kuin kukaan toinen kentällä ja taklauksia jaetaan paljon. Kiekot pelataan tunnollisesti eteenpäin, eikä peli jää millään osa-alueella vajaaksi. Täydellinen roolipelaaja neljänteen kenttään ja otteluita kertyi myös kaudella kaiken kaikkiaan 20 kappaletta Carolinan riveissä. Pelivuoroa ei vielä viimeisessä ottelussa tullut, mutta tilanne näyttää siltä, että mies pukee Hurricanes paidan ylleen seitsemänteen peliin. Bishop on pelaajatyypiltään juuri sitä, mitä Carolina tarvitsee.

Capitals on antanut siimaa

On selvää, ettei Washington Capitals ole onnistunut pelaamaan sellaista peliä, mitä joukkue olisi halunnut. Joukkueen sielu ja tahto Alexander Ovechkin on kuitenkin vetämässä yhdessä ruotsalais sentteri Nicklas Bäckströmin kanssa joukkuetta perässään, vaikka ylämäki näyttää vain kasvaneen. Joukkueella on selvä etu pelaajien laadussa, mutta Hurricanes on onnistunut hiljentämään Capitalsin kovimmat pistelingot. Yevgeni Kuznetsov esimerkiksi ei ole esiintynyt edukseen ja mies keräsi suurimman pistepottinsa yhdestä ottelusta, missä Hurricanes epäonnistui täydellisesti ja Capitals murjoi vierasjoukkueen maanrakoon.

Seiskapelin alkaessa isojen poikien täytyy olla isoja. Viimeisessä ottelussa jäällä oli itsekkäästi pelaava Capitals, joka yritti omin soolo yrityksin tehdä maaleja, ja keskialueella puolustuspeli oli todella repaleista, suorastaan välinpitämätöntä. Carolina ryöpytti Capitalsia pelillisesti läpi ottelun ja pääsi useaan otteeseen ylivoimalle. Siihen nähden lopputulos 5-2 oli kuin armahdus Capitalssin surkeasta pelistä. Washington on ollut liian hidas joukkue Carolinaa vastaan, eikä se ole onnistunut saamaan kiekonhallintaa käytännössä lainkaan.

Tilastollisesti Carolina on hallinnut läpi sarjan ja varsinkin viimeisen ottelun corsi meni Canesille läpi ottelun 66% turvin. kaksi ensimmäistä erää joukkue hallitsi peliä ja laukauksia jopa yli 75% ja vasta viimeisessä erässä Washington sai hieman paineistusta aikaan. Viimeisen erän “statement” Capitalsilta näytti olevan se, että vielä ei olla annettu kaikkea ja päälle pusketaan entistä kovemmin.

Carolinan erikoistilanteet huolestuttavan heikot

Carolina Hurricanes on läpi pitkän kauden ja ensimmäisen playoff kierroksen ollut dominoiva viisi vastaan viisi joukkue. Bunch of Jerks on onnistunut saamaan vastustajiensa veren kiehumaan ja onnistunut pakottamaan ottelussa useita jäähyjä, kun nopean tempon kiekkokontrolli joukkue ei ole antanut vastustajilleen aikaa lainkaan kiekon kanssa. Kuitenkin tuo joukkueen hyvä flow-tila on kuollut usein omalla ylivoimalla.

Hurricanesin ylivoimaprosentti on surkea. Joukkue on käytännössä ottaen epäonnistunut täysin, eikä kiekkoa olla saatu millään reppuun. Varsinkin joukkueen nimellinen ensimmäinen yv-kentällinen Ahon ja Teräväisen johdolla on epäonnistunut tehtävässään täysin. Erikoistilanteiden tehokkuudessa yv-prosentti on jäänyt todella alhaiseksi ja sarjassa Capitalsia vastaan se on toiminut vain 12,5% turvin. Tuo ei tule riittämään seiskapelissä kilpailemaan Washington Capitalsin ylivoiman kanssa ja se luo siinä samalla todellisen uhkakuvan.

Nyt vastassa on kaikkensa antava Capitals, joka ei anna tasakentällisin Hurricanesille mitään ilmaiseksi. Ylivoimapelin tehokkuus tulee nousemaan suureen arvoon kuoleman pelissä ja nyt täytyy onnistua tai kesäloma kutsuu. Ei ole kysymystäkään, onnistuvatko Ovechkin, Bäckström ja Kuznetsov ylivoimalle päästessään tekemään maaleja.

Kaikki paineet seuraavassa pelissä ovat Sebastian Ahon niskassa. Hän on koko Hurricanesin johtava pelaaja ja juuri hänen täytyy viedä joukkueensa eteenpäin. Isojen poikien teot mitataan isossa puntarissa ja nyt punnitaan nuori suomalainen.