Jääkiekko

Pudotuspeli ennakko: Columbus Blue Jackets – Boston Bruins

Pudotuspelien toinen kierros ja kutospeli. Jarmo Kekäläisen Columbus Blue Jackets on selkä seinää vasten sarjan ollessa Bruinsille 3-2 katkolla ja nyt alkavat viimeiset mahdollisuudet jatkaa kautta. Se vaatii kaksi voittoa putkeen loistavasti viime aikoina pelanneesta Bruinsista, joka muuten on kahden voiton putkessa.

Edellisessä ottelussa Blue Jackets vieraili Bostonin luona, eikä joukkue saanut itsestään mitään irti. Ainoastaan Sergei Bobrovski piti joukkueen mukana ensimmäisen puoliskon ottelusta. Varsinkin Patrice Bergeronin ollessa jäällä näytti jokainen tilanne siltä, että Blue Jackets olisi täysin lukossa. Omalla alueella peli meni seisomiseksi ja ikään kuin peliä vain katseltiin, mihinkään ei reagoitu. Lopulta myös Bobrovski jäi voimattomaksi, kun Bruins onnistui saamaan 3-2 tilanteen aivan maalin edustalle kovasta vauhdista. David Krejci siirsi kiekon verkkoon Bobrovskin puikoista ja peli 1-0.

Aina kolmanteen erään asti Blue Jackets maalivahti Sergei Bobrovski onnistuikin kantamaan omiaan, mutta siihen jäi miehen sankaritarina. Bobrovski oli jälleen jätetty yksin pelaamaan ja tällä kertaa Brad Marchand pääsi laittamaan kiekon sisään reboundista. Tuon jälkeen Blue Jackets tuli maalin päähän, kun maalinedustalle heitetty kiekko pomppasi sisään Bruinsin omasta pelaajasta ja Tuukka Rask onnistui jotenkin imaisemaan patjansa välistä kiekon maaliin, vaikka kulma näytti ensin olleen peitettynä. Heti tilanteen jälkeen tuli kuitenkin kylmää vettä sinitakkien niskaan. David Pastrnak pääsi 2v1 tilanteeseen ja tällä kertaa Bobrovski oli uninen, mies lähti lukemaan syöttöä pois ennakkoon ja Tsekkiläistaituri pääsi laittamaan kiekon tyhjään kulmaan.

Matt Duchene näytti astuvan mukaan pelin kuvaan heti takaiskun jälkeen, ja mies pelasi todella dominoivan vaihdon, mikä tuotti lopulta joukkueen seuraavan maalin. Duchene pelasi itsensä maalinedustalle vapaaksi ja jakoi siitä syötön vielä tolpalle luistelleelle Dzingelille. Yhtäkkiä surkeasti pelatun ottelun jäljiltä näytettiin, että pelissä ollaan mukana. Lopulta pelikellossa oli jäljellä kuusi minuuttia, kun Artemi Panarin jakoi kiekon Dean Kukanille b-pisteiden yläkaaren välille ja laukaus lähti suoraan syötöstä. Tuukka Rask oli liikkeessä mukana, mutta asento oli tällä kertaa liian matala ja peli tasan.

Boston Bruins ei kuitenkaan tästä lamaantunut vaan jatkoi ottelua täysin samalla tavalla, kuin aikaisemminkin. Tuottaen huomattavasti useammin maalipaikkoja, sekä maaliodottamaa. Lopulta aivan ennen viimeistä minuuttia Brad Marchand onnistui jakamaan kiekon David Pastrnakille, joka vain siirsi kiekon tyhjään reppuun maalin kulmalta. Peli 4-3, eikä siinä ollut sinitakeilla enää takaisin paluuta.

Ottelun päätyttyä tilastot jakautuivat laukausten osalta tasan, mutta totuus on, ettei Blue Jackets päässyt tekemään, kuin yhden laadukkaan maalin. Muiden osumien osalta oltiin ennemminkin onnekkaita ja Tuukka Raskilta käytännössä lahjoja.

Kuudes ottelu edessä

Columbus onnistui näyttämään kolmannessa erässä, että se onnistuu vielä tuottamaan tarvittavat maalit, kun peli sitä vaatii. Kuitenkin tuo sielu ja pelirohkeus täytyy löytää kuudennessa ottelussa heti ensimmäisestä erästä lähtien. Joukkue on parhaimmillaan, kun se pelaa riskialttiimpaa hyökkäysvetoista jääkiekkoa. Blue Jacketsin vahvuuksiin ei ole kuulunut sarjassa Bruinsia vastaan puolustuspelaaminen vaan päinvastoin. Jokaisessa ottelussa on nähty vaihe, missä omissa ollaan rämmitty ja aina, kun peliä on yritetty avata kontrolloidusti, on nopeuden puute tullut karusti vastaan. Bruins on kääntänyt peliä keskialueella ja tuo pelin avaaminen asema puolustamisen jäljiltä on ollut Blue Jacketsille itselleen myrkkyä.

Kaasua täytyy uskaltaa painaa heti, sillä Columbuksen top 6 pystyy täysin kilpailemaan Bostonin kanssa. Artemi Panarinin ja Matt Duchenen johtamat ketjut pystyvät voittamaan kilpakumppaninsa hyökkäyspelissä ja se on nähty läpi pudotuspelien. Ensimmäisellä kierroksella Tampan tähtiä Kucherovia ja Stamkosia pantiin halvalla. Aivan kuten Bruinsin kovimpia poikia ensimmäiset kolme peliä. Sen jälkeen on tullut kuvaan käsijarru ja varmistelu, millä Bostonin peli-ilo piti tukahduttaa ja tappaa, mutta toisin kävi. Bruins näytti vain innostuvan kuristusleikistä ja Brad Marchandin kaltainen riiviö syttyi uuteen liekkiin.

Blue Jackets pelkää virheitä

Tuo puolustus vetoisuus näytti toimivan pelon signaalina ja veri on haissut heti. Patrice Bergeron on osoittanut totaalisen dominanssin yhdessä joukkuetovereiden kanssa ja ainoa toivon kipinä Blue Jacketsin kannalta on ollut tuo joukkueen maalivahti mikä on pitänyt homman lopulta kasassa. Venäläinen tähtimaalivahti Sergei Bobrovski tarvitsee kuitenkin nyt omalta joukkueelta tehtyjä maaleja, sillä mies onnistuu yhdeksän kertaa kymmenestä voittamaan Tuukka Raskin taistelussa. On täysin kestämätöntä, miten Blue Jackets on saanut itse itsensä pelkäämään virheitä. Joukkueen mekanismi ns. fight or flight tilanteissa näyttää menneen jäätymiseksi ja pelkäämiseksi, kun enää ei uskalleta taistella.

Columbuksen täytyy pitää pelitapa tarpeeksi yksinkertaisena. Jääkiekko on maalintekokilpailu ja tilastot osoittavat, että Blue Jackets joukkueena ja yksilöinä on parempi tuottamaan, kunhan ei jäädä omaan päätyyn tuleen makaamaan. Asema-puolustus täytyy unohtaa, sillä niitä ei vielä osata riittävän hyvin, eikä sillä tulla sarjaa voittamaan. Tuon kiekkokontrollipelitavan harjoittelu vaatii pidemmän ajanjakson ja se pitäisi osata vielä myydä kaikille pelaajille. Riskejä täytyy juuri nyt uskaltaa ottaa ja miksei uskallettaisi, kun viimeisenä lukkona on sarjan paras maalivahti ja hyökkäyspäässä parhaimmat hyökkääjät. Se on tuonut joukkueen tähän asti. Täytyy vain uskoa.