Jääkiekko

Pudotuspeli ennakko: Colorado Avalanche – San Jose Sharks

Colorado Avalanche ja San Jose Sharks pelasivat itsensä läpi ensimmäisen kierroksen haasteiden ja kohtaavat toisensa.

Avalanche kohtasi ensimmäisellä kierroksella Calgary Flamesin ja onnistui pelaamaan upeaa viisi vastaan viisi peliä, halliten läpi sarjan kentän tapahtumia. Kärkiketjujen sekoitus toimi, ja Rantanen alkoi lopulta johtamaan omaa kentällistään, eikä tähän lännen kauden paras joukkue pystynyt vastaamaan lainkaan. Mikko Rantanen asteli tuossa sarjassa supertähtien joukkoon, kun mies osoitti pystyvänsä tekemään enemmän tulosta kuin MacKinnon ja Landeskog samassa vitjassa.

Sarjan viimeiset kaksi ottelua Calgary olikin täysin Coloradon pesukoneessa. Varsinkin Mikko Rantasen johtama toinen ketju hallitsi kentän tapahtumia ja loi kentällä ollessaan ylivoimaisesti enemmän maalipaikkoja ja laukauksia. Pidän lähes käsittämättömänä, että on melkein oletus, että tuo Rantasen johtama toinen ketju tulee heikkenemään jatkossa ja tehot katoaisivat. Samaan tapaan, kuin suomalaisen läpimurtokauden jälkeen oli usko tehojen tippuvan jatkossa, mutta kävi päinvastoin. Rantanen johti läpi kauden koko joukkuettaan ja oli jopa MacKinnon ketjussa koko peliä eteenpäin vievä moottori ja usein viimeistelijä.

Rantanen oli myös Calgaryä vastaan kentän dominoivin yksittäinen pelaaja. Laitahyökkääjä, joka pystyy ajamaan peliä keskeltä miten tahtoo uskomattoman kiekon suojaamisen ja peliälyn turvin. Fysiikka alkaa olla koko NHL:n mittapuulla kärkeä, eikä miestä saada horjutettua lainkaan. Rantanen pelasi uransa aiemmin keskushyökkääjänä myös ahl:ssä ja jos jostain syytä Söderberg hyytyisi, voitaisiin Nousiaisten frisbeegolf kuningas siirtää takaisin keskelle.

Avalanchen ensimmäinen ylivoima sarjan eliittiä

Colorado Avalanchen ylivoima toimi fantastisesti, kuten läpi runkosarjan, myös playoffien ensimmäisellä kierroksella Calgary Flamesia vastaan. Landeskog, MacKinnon, Rantanen ja Barrie ovat niin kova yhdistelmä, että miehet laittavat kenen tahansa puolustavan alivoima nelikon sekaisin. Kokonaisuudessaan joukkueen ylivoimaprosentti on kuitenkin “vain” 20% siihen nähden, ettei Avalanche kykene käyttämään toista kentällistään ylivoimatilanteissa hyödyksi käytännössä lainkaan.

Coloradon valmennustiimin tekisi varmasti mieli lisätä ensimmäisen ylivoiman peliaikaa lähemmäs kahteen minuuttiin, mutta roolit ovat niin isot tasakentällisin, että siihen ei ole varaa. On syytä toivoa ratkaisun löytyvän toisen ylivoiman mukaan. Olisi jo aika hajottaa ensimmäinen toimiva nippu, jotta ratkaisuvoimaa ja pelinteon taitoa saadaan jaettua kahteen nippuun.

Varlamov poissa, mutta Grubauer loistaa

Joukkueen ensimmäinen maalivahti pysyy poissa vieläkin pudotuspeleistä loukkaantumisen myötä, mutta taustalla Grubauer on loistanut. Avalanchen kannalta toisen maalivahdin nousu parhaiden maalivahtien joukkoon juuri pudotuspeleissä on kaikki kaikessa Coloradon joukkueelle. Maalivahdin vaihtuminen on toisaalta saanut Avsin viisikkotason puolustamisen hereille ja varmistamaan jokaista tilannetta omassa päässä ja luottamus toiseen maalivahtiin on nousussa. Sietää toivoa, että työmoraali pysyy samana, sillä Colorado näyttää tällä hetkellä siltä joukkueelta, joka tulee tekemään suurimman yllätyksen seuraavalla kierroksella.

Seuraavana haasteena Coloradon edessä on kuitenkin San Jose Sharks.

Avalanche jälleen altavastaajana

San Jose Sharksille povataan tulevasta sarjasta kultaista tikettiä aina konferenssin finaaleihin asti. Sharksin puolelta nostetaan esiin joukkueen kokemusta ja syvyyttä, mutta näen asian toisin. Edellisessä sarjassa Vegasin Golden Knightsia vastaan oltiin aina perässä tasaviisikoin, mutta Sharks eteni siitäkin sarjasta nihkeästi eteenpäin ja Vegasin joukkue saikin seiskapelissä melkoisen kultasuihkun päällensä, kun heitä vastaan vihellettiin viiden minuutin jäähy vain tavallisen kaksiminuuttisen poikittaisen vuoksi.

Ketjukoostumukset tulevat petaamaan isoa roolia San Josen haikalojen kannalta. Isoin kysymys tulee olemaan Joe Pavelskin pelaaminen ja Joe Thorntonin rooli. San Jose Sharks kaipaa nyt johtajiaan, mutta Pavelskin tilanteesta ei ole vieläkään mitään päivitystä. Vaikea nähdä, että Sharksin kapteeni palaa kentälle tulevassa sarjassa, mutta riskejä otetaan keväänä. Pelaajan kannalta valitettavasti usein loukkaantuneita kiirehditään liian aikaisin mukaan tuhoisin seurauksin. Joukkueen näkökulmasta Sharks ei ole menossa mihinkään ilman Pavelskia. Tomas Hertlin, Logan Couturen, Evander Kanen ja Joe Thorntonin roolit tulevat Pavelskin poisjäämisen myötä kasvamaan ja jokaiselta mieheltä vaaditaan enemmän tulosta.

Tarvittava tuki Raahesta?

Suomalaisittain mielenkiintoa luo Joonas Donskoin rooli. Pysyykö Donky mukana Tomas Hertlin ja Evander Kanen vieressä ja alkaako peli toimimaan kuten ajoittain runkosarjassa. Ylipäätään raahelaisen pelaaminen joukkueen mukana on kysymysmerkki, sillä enää taso ei saa heitellä. Donskoin kannalta tilanne on nyt tulos tai ulos. Kirjaimellisesti. Raahelaisen sopimus päättyy tähän kauteen ja näyttöjä on syytä antaa, mikäli työnantajan haluaa säilyttää samana. Kuitenkin tuo kapteenin poissaolo avaa lisää tilaa kokoonpanoon ja mitä todennäköisimmin työmyyrä-Joonas tulee takaisin pelikentille.

Kokonaiskuvassa juuri Donskoin kaltaisten syvyyspelaajien, onnistuminen tulee olemaan San Josen kannalta elämä ja kuolema, sillä Colorado tulee vyöryttämään kahta ensimmäistä ketjua lumivyöryn lailla ja siihen pitää pystyä vastaamaan etenkin hyökkääjien osalta.

San Josen pakiston tulipatteri

San Jose Sharksin ainoa selvä etu tulee puolustaja rintamalta Brent Burnsin johdolla ja etenkin Erik Karlsson teki niin paljon pisteitä ensimmäisellä kierroksella, ettei paremmasta väliä. Kuitenkin miehen rooli ja peliaika tulee olemaan kysymysmerkki. Entinen Norris tason puolustaja, ei ole ollut läheskään oma itsensä puolustuspäässä viimeisen jalkaleikkauksen myötä ja vaikka pisteitä kertyi ensimmäisellä kierroksella 0+9, oli miehen +/- sarakkeessa noihin pisteisiin nähden järkyttävä määrä -3. Erik Karlsson todisti läheltä 12:sta maalia, eikä ruotsalaisen tähtipuolustajan oman pään peli ole ollut pitkään aikaan tarpeeksi väkevää.

Peter DeBoerilla riittää mietintä työtä, miten Karlssonin peliminuutteja saadaan alaspäin. Miestä ei varsinaisesti kannata laittaa ainakaan mukaan puolustuspään aloituksiin ja optimaalinen paikka Karlssonin kuntoon nähden olisi tällä hetkellä Sharksin kolmannesta parista, mutta tuloksentekoon nähden olisi pakko saada paikka ensimmäisestä ylivoimasta. Riittääkö päävalmentajan kantti siirtää supertähtensä pienempään rooliin ja ylipäätään onko uskallusta nostaa ketään muuta puolustajista ylöspäin. Kaikki pitäisi tehdä joukkueen voittamisen eteen, mutta näitä peliliikkeitä ei nähty vielä ensimmäisellä kierroksella.

San Josen parhaaksi puolustajaksi sarjassa nousi Marc-Edouard Vlasic. Brent Burnsin vierestä ja mies oli omassa päässä tuki ja turva aina, kun Burns keräsi itselleen enemmän vastuuta offensiivisessa roolissa. Tuo Sharksin ensimmäinen pari tulee olemaan Colorado Avalanchelle melkoinen mörkö, sillä puolustuspäässä pitäisi onnistua ja paineistaa kiekko viivalta laitoihin. Burns, Vlasic ja Karlsson jokainen saavat kiekot halutessaan aina maalille asti ja se pitäisi estää.

Paljon parjailtu maalivahtitilanne

Sharksin yllättäjä saattaa seistä joukkueen maalinsuulla, sillä Martin Jones pelasi käytännössä katsoen piilossa hyvän sarjan Vegas Golden Knightsia vastaan. Torjuntaprosentti ja päästettyjen maalien keskiarvo ei ole parhaiden joukossa, mutta mies otti uskomattomia koppeja Vegasin kultaisia ritareita vastaan. Jos pelejä ei ole seurannut ja nyt menisi katsomaan koosteita Golden Knightsin tehdyistä maaleista Jonesia vastaan, tarttuisi verkkokalvoille melkoinen irvikuva. Nimittäin Sharksin järkyttävän heikko oman pään puolustus, kun Stastny, Stone ja Pacioretty pitivät hailaumaa pilkkanaan ja pääsivät siirtämään limppua tyhjään reppuun. Syntipukiksi usein näistä laitettiin Martin Jones, mutta ei kukaan maalivahti onnistu, täysin epäonnistuneen puolustuspelin takana. Gamesaver-koppejakin kyllä tarttui, mutta hailauman puolustuspään pelin on onnistuttava paremmin.

Sarja on pitkä ja kivinen Coloradolle, mutta ennakkosuosikki Sharks on tässä sarjassa alakynnessä papereissani, ennen sarjan alkua.