Jääkiekko

Pudotupeli ennakko: Carolina Hurricanes – New York Islanders 03.04.2019

Carolina Hurricanes on tekemässä todellista pommia pudotuspeleissä, kun se on nuorella ja suhteellisen kokemattomalla joukkueella etenemässä toiselle kierrokselle. Vielä ihmeellisemmän tilanteesta tekee se, että Canes on menettänyt jatkuvasti avainpelaajiaan loukkaantumisten vuoksi pois kokoonpanostaan. Valoa on kuitenkin tunnelin päässä ja Andre Svechnikov pääsi viimeinkin tositoimiin kolmannessa yhteenotossa Islandersia vastaan.

Vielä parhaassa terässä nuori venäläislupaus ei ollut, mutta hänen onnekseen muu Canes joukkue oli. Ottelun avausmaalin iski Teuvo Teräväinen heti ensimmäisillä minuuteilla ja kovalla intensiteetillä aloittanut Hurricanes sai heti palkinnon tekemisestään. Pitkään ei kuitenkaan kotijoukkue saanut juhlia ja Islanders kuittasi tilanteen nopeasti ylivoimalla.

Peli jatkui maalin jälkeen kuitenkin taas tasakentällisin täysin Carolinan hallinnassa ja Islanders vaikutti olevan voimaton. Toisen erän puolivälin kohdalla Hurricanes siirtyi uudestaan johtoon, kun Islandersin ylivoima tällä kertaa epäonnistui. Justin Faulk vapautui jäähyaitiosta ja Warren Foegele syötti miehen läpiajoon.

Canes puolustaja siirsi kiekon rystylle ja nosti kiekon ylähyllylle. Vieläkään ei Carolinan johtoasema pitkään vanhentunut, kun ensin Sebastian Aho ja siihen perään Warren Foegele menettivät kiekon omalla sinisellä. Josh Bailey kiitti ja ampui kiekon Canesin maalia vartioineen Curtis McElhinneyn seläntaakse.

Hurricanesin oman pään sekoiluille stoppi

Vielä kolmanteen erään siirryttiin 2-2 tilanteessa, mutta Islanders oli lähinnä onnistunut räpiköimään mukana ja onnistunut rokottamaan Canesin ainoista virheistä. Peli jatkui tasaviisikoin vieläkin pääsääntöisesti isäntien hallinnassa ja kolmannessa erässä olikin vuorossa Islanders virheineen. Loistavaa kevättä pelannut Islanders maalivahti Robin Lehner yritti pelata kiekkoa maalin takana ränniin, mutta virheen merkkinä oli huomaamatta jäänyt Sebastian Aho, joka nappasi kiekon ilmasta ja syötti sen maalin edustalla odottaneelle kapteeni Justin Williamsille. Kapteeni siirsi kiekon käytännössä tyhjään reppuun ja peli 3-2.

Kotijoukkue jälleen johtoon ja enää sai jännittää pitäisikö se. Enää ei Hurricanes kuitenkaan sortunut typeryyksiin, eivätkä isännät antaneet mitään ilmaiseksi. Lopulta Islanders lähti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia ja sen seurauksena Teuvo Teräväinen sinetöi illan pakettiin ottelun toisella maalillaan. Islandersin selkäranka poikki, mutta joukkue ei luovuttanut vaan yritti vimmatusti hakea kavennusmaalia. Tällä kertaa Sebastian Aho oli vuorostaan liikaa ja suomalainen polkukone haki irtokiekon keskialueella ylivoimaisella nopeudellaan ja siirsi kiekon maaliin. Ottelun loppulukemat 5-2.

New York Islandersilla vuori kiivettäväksi

NHL:n tämän kauden yksi sensaatioista New York Islanders on joutunut todella heikkoon asemaan pudotuspelien toisella kierroksella, kun se on tappioputkessa. Ensimmäinen sarja pyyhki alleen Penguinsin joukkueen 4-0 sarjavoitoin, mutta nyt joukkuetta uhkaa itse tippua jo neljässä ottelussa Hurricanesia vastaan. Islandersin puolustusvoittoinen jääkiekko on kohtaamassa pystysuoran seinämän, kun Carolina Hurricanes lähti pelaamaan joukkuetta vastaan sen omalla aseella. Kova keskialueen ansoitus näyttää olevan Islandersille itselleen aivan samanlaista myrkkyä, kuin mitä se oli ollut muille joukkueille aikaisemmin.

Barry Trotz ja koko Islandersin joukkue odottivat Hurricanesilta samaa rumbaa, kuin kaudella ja pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella oli totuttu näkemään. Vastassa olikin shokki. Kovan työmoraalin omaava Hurricanes osti täysin saman pelitavan, millä Islanders on läpi kauden operoinut ja onnistunut siinä joukkueista paremmin.

Tilastollisesti merkittävää onkin, että vaikka Islanders on laukonut kolmessa ottelussa Hurricanesia useammin, on se saanut laukauksensa huomattavasti heikommilta paikoilta ja tämän vuoksi myös Islesin maaliodottama on jokaisessa kohtaamisessa ollut Carolinaa pienempi. Vaikka Carolina on ollut läpi kauden suhteellisen tehoton laadukkaista paikoistaan, ei se jatkuvasti ole niistä epäonnistunut. Todennäköisyydet kasvavat tehokkaampaan tekemiseen jatkossa, kun Andrei Svechnikov on jälleen mukana ja saanee toisen pelinsä tauon jälkeen.

Viimeinen oljenkorsi

Islandersilla on kuitenkin vieläkin viimeinen sana sanottavana. Joukkueen ylivoima on toiminut yli kaksi kertaa tehokkaammin, kuin Hurricanesilla. Kolmannessa ottelussa Islanders iski jälleen ylivoimalla ja Carolina joutui turvautumaan ottelussa täysin viisikkopelin tuottamiin maaleihin. Islandersin etuna näkyy myös se, että joukkue onnistuu tekemään paremmin maaleja heikommista maalintekopaikoista ja Petr Mrazekin loukkaantuminen Canesin tolppien välissä antaa tähän entistä enemmän tilaa. Curtis McElhinney ei ole onnistunut vielä yhtä hyvin, kuin joukkueen nimellinen ykkösmaalivahti ja tähän Islandersin tulee iskeä.

Islandersilta on odotettavissa selkä seinää vastaan ottelussa upporikasta tai rutiköyhää pelaaminen ja joukkue varmasti tulee kovemmalla sykkeellä peliin, kuin aiempiin kamppailuihin. Kiekkoja täytyy saada lisää maalille ja Carolinan virhe herkkä puolustuspelaaminen on ehdottomasti ohitettavissa. Kakkoskiekkojen perässä ei vielä olla liian hanakasti oltu, mutta viimeisessä pelissä ei ole enää varaa varmistella omaan päähän. Vastustaja joukkue on osoittanut sarjassa ottaneensa tuon pelitavan täysin hallintaansa ja nyt New Yorkin joukkueella on mahdollisuus yllättää. Kaikki kiteytyy Barry Trotziin, onko mies valmis muuttumaan mahdollisesti viimeisen pelin edessä, kun joukkueen pelaajat sen ovat jo haastatteluissa osoittaneet.