Ennakko

Liiga ennakko: Tappara – SaiPa 21.09.2019

Tappara on aloittanut sensaatiomaisen hyvin. Takkuilevasta harjoituskaudesta ja CHL-urakasta huolimatta mankeli on saatu täysin auki. Nyt kasassa on jo kolme voittoa neljästä ottelusta. Voitot ovat tulleet vielä todella vakuuttavalla tavalla. Kaikki sylinterit toimivat viimeisintä ketjua myöten ja maaleja on tehty runsaasti. Kristian Kuusela on pelaamassa jälleen todella väkevää kautta. Kokenut hyökkäjää, ja tuore maailmanmestari näyttää tällä hetkeltä koko sarjan kirkkaimmalta tähdeltä, ja nyt Kuusela on tuottanut erityisesti tasakentällisin. Joukkueen johtavat pelaajat ovat kiittäneet Jukka Rautakorven luottamuksesta ja tekevät kovaa tulosta. Sisäinen kilpailutilanne pyörii lähinnä kahden alemman ketjun paremmuudesta ja tällä hetkellä se tekee Tapparasta todella tiiviisti puolustavan ja ikävän joukkueen pelata vastaan. Pistepörssin top 10 menee todella vahvasti Tappara pelaajien nimissä, ja joukkue on vahvalla aloituksellaan yllättänyt allekirjoittaneen.

Pelitapa uudistus mahtava

Jukka Rautakorpi on tuonut modernin jääkiekon entistä väkevämmin mukaan, mutta omaan suuntaan pelattaessa nojataan vielä vanhaan mikä näyttää toimivan tehokkaasti. Koko Liigassa eniten maaleja tehnyt joukkue on Tappara, ja se johtaa tilastoa selvästi 18:sta osumalla. Omiin on päästetty vain kahdeksan maalia, ja niistä seitsemän on tehty ensimmäisessä kahdessa ottelussa joukkuetta vastaan. Tappara on Liigan sarjataulukon kärjessä. Siihen ei kuitenkaan saa tuudittautua, mutta joukkue on niin kokenut, että tuota virhettä tuskin tulee käymään. Nälkää ja ammattitaitoa riittää.

Ylivoima ei ole vielä räjähtänyt käyntiin.

Tapparan järisyttävän kova tahti maalien teossa on tullut erityisesti yllätyksenä sen vuoksi, että joukkue on paukuttanut 18:sta maalistaan peräti 14:sta on tasakentällisin. Ylivoimalla on Tappara on osunut tolppien väliin vain kolmesti, ja alivoimalla kerran. Viisi vastaan viisi pelaamisesta onkin annettu myrskyvaroitus. Ei voi kuin ihmetellä miten kovaksi tulos yltyy, kun myös erikoistilannepelaaminen saadaan kuntoon.

Alivoimapeli on sujunut erikoistilanteista selvästi paremmin. 14:sta kerrasta on päästetty vain 2 maalia omiin. Melkoinen ihme täytyy tapahtua, että Tappara kaadetaan huomenna kotonaan.

Vastaan asettuu SaiPa

Selvänä ennakkosuosikkina häviämään otteluun tulee SaiPa, mutta ei suljeta pois mahdollisuutta yllättää. Neljästä ottelusta on otettu kaksi voittoa ja Tero Lehterän suojatit ovat käynnistymässä vielä runkosarjaan. Joukkueen kone on yskähdellyt varsinkin erikoistilanteissa. Maaleja SaiPa on tehnyt 10 kappaletta tasakentällisin ja sitä voidaan pitää hyvänä suorituksena. Joukkue huutaa kuitenkin erikoistilanteiden perään. Ylivoimalle on peräti 15:sta kertaa, mutta vain kahdesti on ollaan onnistuttu. Se on selvästi liian pieni määrä joukkueelle, jonka elämä ja kuolema huutaa kokonaisvaltaista peliä. Ylivoima täytyy saada edes lähelle keskinkertaista tasoa.

Viimeistely kuntoon.

Saipa on laukonut todella useasti tasakentällisin, mutta joukkueen laukaisuprosentti on jäänyt todella vaisuksi, vain 11,7% tienoille. Ahkerasti hyökkäyspäässä tilanteita tuottanut joukkue täytyy saada parempaan iskuun viimeistelyn osalta. Paljon hyviä asioita tapahtuu ja SaiPa on onnistunut jopa hyvin kiekonhallinta joukkueena. Materiaali ei ole missään nimessä yliampuvan laadukas, mutta tällä hetkellä maalien syntyminen on senteistä kiinni. Teemu Ramstedt on selättänyt loukkaantumis ja terveyshuolet ilmeisen hyvin ja todella älykäs peliä tekevä sentteri on näyttänyt pystyvänsä pelaamaan vieläkin korkealla tasolla. Veteraani Ramstedt tuo joukkueeseen tällä hetkellä selvästi mukaan rauhaa ja järkeä kentän tapahtumiin. Miehen rinnassa on syystäkin A-kirjain. Vielä, kun tuo tyyneys ja rauhallisuus saataisiin mukaan ketjukaverien viimeistelyyn, alettaisiin puhumaan isoja.

Vaasan Sportia vastaan edellisessä pelissä toki tehtiin neljä maalia, mutta esimerkiksi Santeri Virtasen ja Linus Nymanin panos jäi jälleen vaisuksi. Varsinkin Nymanin pelipaikka on loistava tuloksentekoon, kun nuorukainen on aloittanut kauden ensimmäisen ketjun laidassa. Harjoituskaudella verkot saatiin tötterölle ja syöttöpisteitä kasaantui, mutta tällä hetkellä tuntuu, että apina olisi kapuamassa taas selkään. Näytön paikkaa on, mutta vastuuta täytyy pystyä ottamaan paremmin.

Oma pää puhtaaksi

SaiPan isoin ongelmalla vasta alkaneella kaudella on puolustuspään pelaaminen ja erityisesti joukkuepeli. Kiekonhallinta on ollut pääasiallisesti joukkueen hallussa ja silti heitä vastaan ollaan isketty maaleja vallattoman helposti. Työnteko on hyökkäyspäässä ja keskialueella kovalla tasolla, mutta puolustuspäässä ollaan myöhässä ja merkkaus virheitä tulee liikaa. Junioritason tekemiseltä on omissa pyöriminen toisinaan näyttänyt ja hälytyskellot soivat varmasti valmennuksessa.

Maalivahtien täytyy nostaa tasoaan

Maalivahdit ollaan jätetty yksin, mutta heidänkin täytyy parantaa otteitaan. Nicklas Westerholmin otteet eivät ole vaikuttaneet erityisemmin, vaikka peruspelaaminen on suhteellisen ok. Torjuntaprosentti on vain 86%, eikä hänellä ole varsinaisesti kirittäjää takanaan. Vielä juniori-ikäinen Karolus Kaarlehto on saanut vain yhden startin ja hänen alkunsa meni täysin penkin alle. Vastuuta tulee vielä varmasti, mutta maltillisesti.

Iso haaste on edessä hakametsässä, kun sarjakärki pitäisi tylsyttää.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen