Ennakko

Liiga ennakko osa 1

Uusi kausi kotimaisen pääsarjatason jääkiekkossa lähtee käyntiin alkavalla viikolla. Jälleen kerran ollaan valmiita leipomaan yllätyksiä, kun monen joukkueen kokoonpanot ovat nähneet valtavia muutoksia. Isoimmat seurat ovat edelleenkin isoja. Kärppien, HIFK:n ja Tapparan tulee onnistua näyttämään mihin isoilla pelaajabudjeteilla päästään. Jokaisesta joukkueesta löytyy selviä vahvistuksia ja kovan profiilin pelaajia, jotka tuovat panoksensa pöydälle isosti.

Pienempien budjettien seurojen haasteena tulee olemaan jälleen se, miten joukkueet saadaan pysymään yhtenäisempänä kuin muut, ja miten kestomenestyjät voidaan haastaa. Menneen kauden parhain esimerkki tästä on HPK, joka nousi fantastisesti aina mestariksi asti ja tarina menestyksen takana oli upea. Lähdetään kuitenkin purkamaan alkavaa kautta ja odotuksia joukkueittain.

Oulun Kärpät

Puolen suomen Kärpät ovat jälleen ennakkosuosikki runkosarjaan. Vaikka joukkueesta lähti todella kovan tason pelaajia, saatiin kuitenkin menetykset kesän aikana paikattua ja esimerkiksi Aleksi Heponiemen ja Rasmus Kuparin paikalle on löydetty paikkaajat. Suurimpana nimenä ja jopa liigatasolle supertähtenä on saapunut Edmonton Oilersista Jesse Puljujärvi.

“Edmontonin floppi”

Puljujärven urapolun tuntevat varmasti kaikki kiekkoa seuranneet suomalaiset, mutta keskustelu nuoren miehen urasta on lähtenyt pahasti laukalle ja monet ovat jo kirjoittaneet miehen uran olevan jo syvällä alamäessä. Totuus on kuitenkin se, että suhteet ja luottamus tuhoutui lopullisesti Edmontonissa, kun joukkue pakotti miehen pelaamaan pienillä minuuteilla lonkkavammojen läpi ja päätyi vielä viimeisellä kaudella penkittämään suomalaista useita pelejä. Ei siis ihme, että nostetta uralle tullaan hakemaan takaisin suomeen Oulun Kärppiin, mikä on toiminut vuosikaudet totaalisena pelaajakehityshautumona.

Jesse Puljujärvi vastasi heti huutoon CHL-debyytissään kärppänutussa ja maaleja on syntynyt kuin liukuhihnalta. Isoimpana huomiona nuoren miehen pelissä on kuitenkin selvä muutos sijoittumisen muodossa. Puljujärvi ei pyöri enää kentällä ulkopuolella myöhässä vaan on nopeasti suomalaisessa valmennuksessa saanut jälleen kiinni, mistä pelaamisessa on kyse. Myös työntekeminen on maistunut selvästi aiempaa enemmän, sillä Puljujärvi on näyttänyt jokaisessa ottelussaan antavansa jatkuvasti paineen kiekottomana ollessaan, eikä liukumiseen enää turvauduta. Työnteko ja efortti on ihailtavalla tasolla vaihdosta toiseen.

Vahvistukset jälleen euroopan tasolla kärkipäätä

Muitakin nimekkäitä vahvistuksia kuitenkin löytyy. Florida Panthersin organisaatiosta saapui tuore maailmanmestari Juho Lammikko. NHL:ssäkin debytoinut ja AHL:ssä kausia läpi pelannut Lammikko on luotettava puolustava hyökkääjä. Isoimpana haasteena tuoreella maailmanmestarilla on kuitenkin tasaisuus hyökkäyspelissä. Pisteitä täytyy alkaa tehtailemaan säännöllisesti, sillä aiemmin ammattiuralla Lammikko on profiloitunut alempien ketjujen jyräksi ja alivoimapelaajaksi. Toinen selkeä kehityskohde miehen pelistä on nähtävillä helposti. Aloitusympyrässä otteet eivät vakuuta juuri ketään, ja jos mies mielii napata Kärpistä sen himoitun ensimmäisen ketjun sentterin paikan, aloituksia täytyy oppia ottamaan. Tällä hetkellä aloitusprosentti on jäänyt harjoituskaudella ja chl-peleissä alle viidenkymmenen prosentin, ja on sanomattakin selvää, ettei se riitä mihinkään.

Kilpailuasetelma peliajasta todella kova

Viime kevään yksi isoimpia vahvistuksia Jussi Jokinen on saanut myös lisää ketjukavereita. Vanha tuttu Janne Pesonen on tullut takaisin ouluun. Kovan luokan maalintekijänä profiloitunut Pesonen on enemmän kuin tervetullut vahvistus Jokisen viereen. Miehillä on kuitenkin omat haasteensa pelin kanssa, sillä myös eurojääkiekon nopeutunut tempo vaatii veronsa luisteluvoiman muodossa. Vanhoilla ja viisailla veteraaneilla on alkanut näkyvämmin jalka painaa ja pitkiä vaihtoja olisi syytä välttää. Mielenkiintoiseksi jää nähdä tippuuko oletettu rooli kolmanteen kentälliseen, sillä kilpailua kärkikuusikon minuutteihin riittää. Nuorempaa verta siihen on tarjolla. Esimerkiksi Michal Kristof, Radek Koblizek ja Jasper Lindsten ovat potentiaalisia pelaajia, joista jokainen on valmiina ottamaan isoja steppejä tulevan kauden aikana. He alkavat myös fyysisesti olla pikkuhiljaa parhaassa mahdollisessa iskussa ja jokaisella kolmella luisteluvoima riittää paremmin kuin hyvin, myös pidemmillä peliajoilla.

Oman lusikkansa soppaan heittävät mukaan myös Kärppien omat kasvatit ja NHL-varaukset. Carolina Hurricanesin viimeisen kesän varaus, 18-vuotias, oikealta puolelta ampuva Tuukka Tieksola on tunkemassa itsensä väkisin mukaan Kärppien vakio kokoonpanoon. Nuorukainen on vakuuttanut jokaisessa chl-ottelussaan vahvasti ja pisteitä on syntynyt heti hyvään tahtiin. Tieksola kilpailee lähtökohtaisesti pelipaikasta toisen 18-vuotiaan, Arizona Coyotes varauksen Aku Rädyn kanssa. Tällä hetkellä Tieksola näyttää kuitenkin olevan selvästi niskan päällä, mutta todennäköisesti, myös Aku Räty pääsee näyttämään taitonsa useampaan otteeseen.

Uusi kassarikaksikko

Myös maalivahtiosasto on päivittynyt totaalisesti, kun Colorado Avalanchen varaus Justus Annunen teki chl-debyyttinsä Kärppänutussa ja esiintyi vahvasti edukseen. Nuorukainen tulee kirittämään, myös Slovakian maajoukkueessa pelannutta maalivahtia Patrik Rybaria. Rybar pelasi menneen kauden AHL:ssä, missä mies pelasi laadukkaasti, läpi rautaliigan kovan tempon coast to coast kiekon, missä puolustaminen ei tule millään joukkueella ensimmäisenä esiin. Torjuntaprosentti läpi 37:n ottelun oli 90,8.

Puolustuksen terävin kärki vaihtoon

Isoin muutos puolustuksen osalta nähtiin, kun edelliskauden kapteeni Atte Ohtamaa siirtyi takaisin KHL:ään. Myös Teemu Kivihalme oli ottanut avainroolin ja nuorukaisen uroteot palkittiin kaksisuuntaisella NHL-sopimuksella Toronto Maple Leafsiin. Tilalle hankittiin kuitenkin laatu paikkaajia. Lukosta mukaan tuli Jakub Krejcik. Krejcik onkin aloittanut Kärppien harjoituskauden upeasti ja vielä parempaa tekemistä mieheltä on nähty heti chl-peleissä. Puolustuspäässä aina varmaa peliä pelaava isokokoinen pakki on profiloitunut pisteitä tekeväksi viivapelotteeksi ja tulosta tulee runsaasti.

Kärpissä on todella hyvä kilpailuasetelma joukkueen sisäisesti. Iso haaste tulee olemaan Mikko Mannerilla ja valmennustiimillä sen osalta, että se kilpailuasetelma ja menestyksen himo saadaan tatuoitua jokaisen pelaajan takaraivoon. Nuoremman osaston täytyy astua tulevalla kaudella esiin, jotta kestomenestyjien tarina jatkuu odotetulla tasolla.

Helsingin IFK

Helsingin ylpeys IFK on jo pitkään alisuoriutunut pelaajabudjettiin nähden, mikä on ollut vuodesta toiseen koko Liigan suurin. Seuran sisällä onkin ollut melkoinen myllerrys pitkään ja menneellä kaudella päävalmentajakin vaihtui kesken kaiken. Lopulta uuden luotsin Jarno Pikkaraisen alaisuudessa HIFK saatiin takaisin kovaan iskuun ja lopulta aina neljän parhaan joukkoon.

Huippuhankinnat

Joukkueesta on lähtenyt tärkeitä palasia kesän aikana pois, mutta kovia tekijöitä on saatu sisään. Esimerkiksi Erik Thorell, Juhani Tyrväinen ja Tommi Santala lähtivät leikistä, mutta tilalle tulivat HPK:sta Teemu Turunen ja Otto Paajanen. Molempien odotetaan nousevan jälleen kultaiseen arvoon. Ruotsin Örebrosta tuli myös kovan luokan paluupostia suomeen, kun Jere Sallinen palaa kotimaahansa.

Pelicansista saapui myös veteraaniosaston hyökkääjä Jesse Saarinen. Saarinen osoitti viimeisellä kaudellaan pystyvänsä kovaan pistetehtailuun. Kauden päätteeksi 34-vuotiaan saldo oli komea 49 pistettä. Näiden varaan IFK kasaa varmasti tulevan kauden kärki kuusikkoa, mutta kilpailua riittää. Iikka Kangasniemi pelasi läpimurtokauden ja pienikokoinen taitohyökkääjä osoittautui todella sähköiseksi maaliruiskuksi. Kangasniemen täytyy ottaa vielä yksi askel eteenpäin, sillä hän on lähtökohtaisesti yksi suosikeista voittamaan maalipörssi tulevana kautena.

Helsinkiläisten pelaajakehitys on priimaa

Otettaessa huomioon seuran omat nuoriso-osaston pelaajat, alkavat asiat vaikuttamaan todella positiivisilta HIFK:n kannalta. Anton Lundellin lopullista läpimurtoa odotetaan, kun nuorukaisen povataan menevän tulevan NHL-varauksen parhaan viiden mukana. Edellisellä kaudella Lundell osoitti jo olevansa todella arvokas osa Helsinkiläisten kokoonpanoa, kun kahden suunnan pelaaminen oli jo alaikäisenä priimaista. Tulevan kauden osalta Lundellin tehojen pitäisi kasvaa räjähdysmäisesti ja odotan Antonin tekevän suuntaa-antavasti 40 pistettä.

Lundellin vierestä löytyy myös Chigagon varaus Niklas Nordgren, jonka viimeisin kausi jäi alle odotusten useiden ja pitkien loukkaantumisten vuoksi. Loistavan peliälyn omaava ja viimeistelyyn kykenevän laiturin odotetaan pystyvän ottavan paikka HIFK:n toisen/kolmannen ketjun laidalta ja toisesta ylivoimasta. Joukkueen syvyys on kuitenkin Liigan parhaimmistoa, joten en pidä mahdottomuutena lainasopimusta muualle. Myös kesällä isoin otsikoin Helsinkiin saapunut superlupaus, Brad Lambert tuli sopimuspelaajaksi. Vasta 2022 varattava puoliksi kanadalainen on jo nyt odotettu ykkösvaraus ja hänen debyyttinsä nähdään todennäköisesti alkavalla kaudella miesten mukana. Hänen roolinsa jää vielä pieneksi, vain kokeiluksi todella nuoren iän vuoksi. Lambertin nimi kannattaa kuitenkin jo nyt tatuoida mieleen, sillä tulevina vuosina hän tulee olemaan käänteentekevä pelaaja.

Pikkaraisella iso vastuu kannettavana

Nyt Jarno Pikkarainen pääsee luotsaamaan omia täysin halunsa mukaan alusta alkaen, joten HIFK:n odotetaan nousevan takaisin selvästi parhaan kahden joukkueen mukaan. Hankinnat ovat paperilla fantastisia ja omat sopimuspelaajat ovat laadukkaita ja vielä kovassa kehityskäyrässä. Tekosyitä ei enää ole. Helsingin IFK:n täytyy todistaa miksi se on suursuosikki.

Tampereen Ilves, isomman potentiaalin yllättäjä

Tampereen Ilves osoitti jo edelliskaudella pystyvänsä todella nopeatempoiseen raikkaaseen peliin, mikä parhaimmillaan toimii niin hyvin, että siihen on vaikea vastata. Kuitenkin joukkueen kokemattomuus luo mahdollisuuksien viereen myös ison riskin, sillä välillä yli-innokkuus ottaa vallan ja puolustuspelin laadukkuus kärsii ratkaisevan paljon. Ilveksen kokoonpanosta ei lähtenyt liiemmin isoja nimiä Arttu Ruotsalaisen lisäksi, mutta hän oli osoittanut menneellä kaudella olevansa Ilvesnutun tärkein palanen. Karri Kivi ja koko Ilveksen brändi on mukautunut menneiden kausien aikana täysin pelaajahautumoksi, ja sitä se tulee olemaan jatkossa vain vahvempana.

Oskari Laaksosen nousu tähdeksi

Puolustuksen kulmakiveksi nousi viime kaudella Buffalo Sabresin varaus Oskari Laaksonen, ja nuorukaisen rooli on vain kasvussa. Harjoituskaudella hän näytti kehittyneen roimasti kesän aikana fyysisesti ja poika alkaa muistuttamaan jo miestä. Laaksosen odotetaan ottavan selvästi ensimmäisen puolustajan rooli, jota voidaan peluuttaa tilanteessa kuin tilanteessa. Muuten Ilveksen tärkeimpien kokeneiden pelaajiien odotetaan pystyvään samaan kuin aiemmin. Eemeli Suomen ja Teemu Lepauksen täytyy pystyä tehtailemaan jatkossakin 40 paunaa mieheen, sillä syvyys organisaation ympärille on rakennettu täysin nuorison varaan.

Korkean potentiaalin pelaajia on hankittu paljon. Lassi Thomson nimekkäimpänä puolustukseen, etenkin offensiivisen puolen vahvistukseksi. Viime kesänä ensimmäisellä kierroksella Ottawaan varattu Thomson tunnetaankin kovana pisteiden tekijänä kanadan juniorisarjasta ja erityisosaamisena on todella kova ja tarkka laukaus, jota pidettiin jopa kuluneen nhl-draftin parhaimpana. Harjoituskaudella maaleja ei kertynyt kuitenkaan kuin yksi, mutta heti kun näytön paikka tuli ensimmäisessä ylivoimassa tuotti todella laadukas lyöntilaukaus tulosta. Santeri Hatakka pelasi myös onnistuneen harjoituskauden Ilveksen puolustuslinjoilla ja varsinkin kesän World Junior Showcasessa nuorukainen löi itsensä esiin ja hänet palkittiin turnauksen parhaana puolustajana. Viimeisillä kierroksilla San Joseen varattu Jokeri Kasvatti ei vielä viime kaudella kunnostautunut pisteiden valossa a-juniori tasolla, mutta luotettava kahden suunnan puolustaja on osoittanut olevansa myös offensiivinen ase korkean peliälynsä avulla.

Nuori ja kokematon, mutta potentiaalinen hyökkäys

Hyökkäykseen saapui myös mielenkiintoista nuorta verta, kun Turkulaiskasvatti Matias Maccelli Saapuu Ilvekseen. Loistavan USHL-kauden ja Arizonan nhl-varauksen saattelemana Maccelli saapuu kasvamaan ja nostamaan itsensä seuraavalle tasolle. Edellisellä kaudella Maccelli osoitti olevansa yksi USHL:n parhaita hyökkääjiä ja hänen tarinansa muistuttaa paikka paikoin jopa Eeli Tolvasesta. Maccelli oli todella tehokas heti Ilveksen harjoituskaudella ja ensimmäisessä ottelussa nuori mies tehtaili käsittämättömät 4 maalia. Kuitenkin hänen heikkoutenaan on keskialueen ja puolustuksen peli, mitä täytyy saada terävöitettyä. Tämän vuoksi myös Maccellin rooli ja peliaika tippui nopeasti, vaikka offensiiviset kyvyt ja potentiaali onkin sen osalta aivan tapissaan. Mikäli hänestä saadaan muovattua luotettava kahden suunnan laituri, alkavat asiat näyttää todella hyvältä.

Myös muuan New Jersey Devils varaus Eetu Päkkilä vahvistaa Tamperelaisia. Oulun Kärppien kasvatti pelasi loistavan ja todella tehokkaan kauden a-junioreissa ja debytoi Kärppien kovassa kokoonpanossa viime kaudella. Laitahyökkääjän odotetaan mahduttavan itsensä kolmanteen ketjuun ja toiseen ylivoimaan. Päkkilä on loistava ja työteliäs laitahyökkääjä, joka ei anna senttiäkään ilmaiseksi kaukalossa. Luistelutaitoa on kuitenkin kehitettävä eteenpäin ja potkuun on saatava voimaa, jotta tuleva läpimurto on mahdollinen. Tärkeät lisäksi mainittavat nuoret Ilveksestä ovat Antti Saarela, ja Jarkko Parikka.

Karri Kivellä on iso työ luotsasta Ilveksestä yhtenäinen joukkue, sillä nuoria lupauksia on todella paljon, mikä luokin Ilveksestä mielenkiintoisimman joukkueen tulevalle kaudelle. Edessä on todellinen make it or break it tilanne.

Tampereen Tappara

Tappara, tuo Liigan kestomenestyjä ja ikuinen kärkisuosikki, joka on kuitenkin onnistunut isommallakin pelaajabudjetilla vajoamaan onnistuneesti alaspäin. Jutta Rautakorven alaisuudessa vanhanaikaiseksi jäänyt hidastempoinen trap ja riskitön kiekkokontrolli peli on osoittautunut pahasti tehottomaksi kuluneen kahden kauden aikana. Rautakorpi on kuitenkin osoittanut muutoksen tuulia, mutta Tapparan kokoonpano on niin veteraanipainotteinen, että jo pelaajien ikä alkaa painaa jalkaa, mitä kovemman tempon modernissa, rohkeassa jääkiekossa kaivataan. Viimeisellä kaudella kurssi saatiin kuitenkin käännettyä viimeisillä metreillä sensaatiomaisesti ja runkosarja päättyi toiseen sijaan. Se loi uskoa tulevaan.

Rautakorpi kohti modernia kiekkoa

Rautakorpi on uudistanut peliään huomattavan paljon nopealla aikataululla, mutta pudotuspeleissä palkinto jäi saamatta. Joukkue turvautui vaikeilla hetkillä vanhaan tuttuun pelitapaan, mikä upotti Tamperelaisten laivan pohjaan asti. Tarina kuitenkin jatkui harjoituskaudella uusien tuulten mukaisesti ja CHL:ssä kovatasoisia eurooppalaisia vastaan kaivettiin esiin taas uudistunut kiekko. Sillä alettiin heti tehdä tulosta ja Tappara on parhaimmillaan murskannut vastustajiaan. Kysymys kuuluu pelitavan ja joukkueen identiteetin takaa, kummalla pelitavalla jatketaan, sillä sekoittaminen ei ole onnistunut lainkaan. Tulokset puhuvat puolestaan kovempi tempoisen hyökkäyspelin puolesta, mutta pystyykö Rautakorpi vieläkään luottamaan siihen täysin.

Kokoonpano

Tappara on kokoonpanonsa puolesta yksi Liigan veteraanipainotteisimmista joukkueista. Tuore maailmanmestari Kristian Kuusela kipparoi joukkuettaan tulevallakin kaudella ja hänen takaansa joukkueen tärkeimmistä pelaajista löytyy kokemusta yllin kyllin. Kovan tason vahvistuksia tuli hyökkäykseen ja yksi tulevan kauden tärkeimmistä pelaajista on eittämättä keskushyökkääjä Tyler Morley. Kanadalainen pelasi loistavan kauden SaiPassa ja nakutti heikossa joukkueessa kovat pisteet 17 maalia ja 24 syöttöä. Morley oli tuolloin joukkueensa tehokkain pelaaja. Miehen odotetaan ottavan Tapparasta ensimmäisen ketjun sentterin paikka ja ylivoiman tärkein ratkaisija. Toinen äärimmäisen kova vahvistus saapui euroopan kiertueelta, kun Charles Bertnard, entinen Liigan maalipörssinkin voittanut pelaaja saapui takaisin suomeen. Tällä kertaa joukkueeksi valikoitui Tappara ja se näyttää varsin hyvältä ratkaisulta, sillä otteet ovat olleet heti loistavat myös CHL-peleissä. Bertnard on ottanut tehokkaimman pelaajan roolin ja siinä sivussa maaleja on syntynyt kovaa tahtia. Isokokoinen ranskalainen maaliruisku tulee kilpailemaan jälleen maalipörssin voitosta, kun viereen on istutettu Tyler Morley.

Takalinjojen tulituki puuttuu

Puolustajista Ben Blood pelasi loistavan kauden isolla roolilla ja tehokkaasti. Pienemmän roolin rymistelijä loikin uuden nosteen uralleen yllättäen kaikki. Blood sai kesällä solmittua kolmen vuoden jatkosopimuksen Tapparaan. Kokemuksella ja isolla koolla varustettu jenkki on saanut ja ansainnut luottamuksen, mutta jatkossakin tulee näyttää, ettei edelliskausi ollut vain tähdenlento. Ehjänä pitäisi pysyä koko runkosarja ja pudotuspelit, mikä luo omat riskinsä Bloodin sopimuksen osalta. Tapparan kaikki puolustajat ovat muuten niinsanottuja peruspakkeja, eikä tehopisteitä löydy takalinjoilta liiemmin. Tuukka Mäntyläkin alkaa ikänsä puolesta olemaan uransa loppupuolella, eikä häneltä olla saatu tehoja enää kunnolla vuosiin. Kuitenkin hän ja esimerkiksi Veli-Matti Vittasmäki luovat laadukkaan pohjan oman pään luutimiseen, eikä peli vuoda kummankaan läpi lainkaan. Hyökkääjien ja puolustajien välinen ero pisteiden tuottajina luo kuitenkin ison loven yhteiseen pelitapaan.

Nuoret hukassa alemmissa ketjuissa

Tappara on täynnä meritoituneita pelimiehiä ja Rautakorven alaisuudessa nuorilla onkin täysi työ päästä edes joukkueen mukaan. Sami Moilanen pelasi läpi koko viime kauden Tapparan neljännessä kentässä ja on nyt harjoituspeleissä ja CHL:ssä päässyt murtautumaan kolmanteen kentälliseen mukaan. Tulos on ollut myös hyvää suuremman roolin osalta. Aiemmin jo Rautakorven luottamuksen saaneita nuorempia pelaajia ovat esimerkiksi Niko Ojamäki, joka häikäisi jo viimeisellä kaudella erinomaisella laukauksella ja maalintekotaidolla.

Viimeisin rosterin lisäpalanen onkin Carolina Hurricanesin NHL-varaus Patrik Puistola. Äärimmäisen taitava pelintekijä maalinsylkijä Puistola pelasi aiemman kauden mestiksessä, missä hän löi itsensä jo läpi. Hänet on kuitenkin istutettu neljänteen ketjuun, ja sieltä on vaikea päästä vaikuttamaan. Hänen potentiaalinsa omaavan pelaajan kannalta on kuitenkin haitallista jäädä niin pieneen rooliin, joten hänen kohdallaan lainasopimus muualle on enemmän kuin mahdollinen. Todennäköisesti Puistola pelannee muualla lainalla, ja palaa Tapparaan kokeneempana täsmä aseena pudotuspeleissä, ellei isompaa roolia tule nopeasti.