Ennakko

Liiga ennakko: Kärpät – Tappara 24.09.2019

Liigan alkukauden ehdoton kärkikamppailu on käsillä, kun sarjaa johtavat joukkueet Tampereen Tappara, ja Oulun kärpät ottavat yhteen. Tappara on suorastaan dominoinut ensimmäisistä otteluistaan lähtien. Pistepörssin kärki on muuttunut entistäkin Tappara painotteisemmaksi. “Tappara on terästä, muut tulee perästä” näyttää tällä hetkellä pitävän kutinsa, mutta nyt joukkue on suurimman mahdollisen haasteen edessä. Hakametsään vieraaksi saapuu Oulun Kärpät. Kärpät ovat rutiininomaisesti ottaneet myös voittoja, mutta hankaluuksia on ollut. Viidestä ottelusta on kairattu kolme voittoa, mutta kaksi vasta jatkoajalla. Ensin selvästi heikompia Jukureita vastaan ja viimeinen kierros Jypin kanssa.

Kärppien tilannetta ei varmasti helpota Jussi Jokisen tuleva pelikielto. Jokinen meni ajamaan taklauksen kädet edellä suoraan päähän. Julius Nättinen selvisi toki ongelmitta tilanteesta, mutta suora kontakti päähän toi lisää töitä Liigan kurinpidolle. Kärpät nostanee tuohon paikalle esimerkiksi Tuukka Tieksolan, tai Aku Rädyn a-junioreista mukaan.

Posin kautta

Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi ovat viimein löytäneet yhteisen sävelen, ja viereen lyöty Mika Pyörälä on tuonut tasapainon kyseiseen ketjuun. Puljujärvi on syöttänyt Kärppien kaksi viimeisintä voittomaalia, joista viimeisin on juuri Lammikon jatkoajalla tehty maali. Myös Janne Pesonen on päässyt kovaan iskuun ja hän varmasti pelaa loistavasti kenen tahansa kanssa. Toisen ketjun pelipaikat ovat kuitenkin Jokisen poisjäännin myötä täysin auki.

Kärppien ylivoima sukeltaa

Oulun Kärpät ovat onnistuneet tuottamaan vastustajilleen jäähyjä vähiten koko Liigassa. Viidessä pelissä vastustajille on vihelletty yhteensä vaivaiset 12 kaksi-minuuttista. Pelitapa ei ole vielä tasakentällisin tuottanut tarpeeksi pitkiä rummutuksia hyökkäyspäässä, että väsyneet vastustajat ottaisivat hölmöjä jäähyjä. Toki heitä vastaan myös varaudutaan erityisesti, ettei jäähyjä oteta loistavan materiaalin takia. Se tulee todennäköisesti muuttumaan, jos ylivoimalla ei tuoteta maaleja useammin. Kärppien ylivoima prosentti on vain 16,7%. Se ei yksinkertaisesti riitä, eikä se käy päinsä joukkueen standardeihin nähden.

Ensimmäiseen ylivoima kenttään tulee kuitenkin muutos, kun Jussi Jokisen paikka aukeaa. Tämä saattaa olla juuri se lääke, mitä Oululaiset kaipaavat. Puljujärvi ei ole saanut toimitettua kiekkoa maalille vasemmalta puolelta laukojan paikalta. Ehkäpä esimerkiksi hänet voisi siirtää toiselle puolelle. Laukauksen laatu ei kuitenkaan riitä yksin hänellä tekemään kovaa tulosta. Muutenkin tuo alakolmio, millä Kärpät on pyörittänyt ei ole aiheuttanut laukaisu-uhkia juuri lainkaan. Alivoiman neliötä ei olla haastettu ollenkaan. Kiekko liikkuu siniviivan tuntumassa kaukana maalin läheisyydestä, ja puolustava joukkue kiittää, kun jäällä ei tarvitse tehdä kovaa työtä luistelun suhteen. Edes aihiota ei vielä ole, mutta siihen varmasti tulee muutos.

Alivoima tasan sata

Kärppien alivoima on taas suoriutunut sensaatiomaisen hyvin. Edes yhtä osumaa ei ole tullut omiin, vaikka rangaistuksia on otettu peräti 20 kertaa. Juho Lammikko on ollut erityisesti täydellisessä formissa, kun vastustajien ylivoimat on hiljennetty. Muutenkin tuo neliön rauhallisuus on ihailtavaa. Jos joskus mies miestä vastaan tilanne hävitään, ei alempana panikoida. Kaikista tärkein sota-alue, eli maalinedusta on pidetty puhtaana, ja neliöstä on nopeasti muodostunut tiivis kolmio. Todella kuvaavaa Kärppien alivoimapelistä on se, ettei joukkuetta vastaan olla tuotettu juuri yhtään “high danger” maalipaikkaa. Annusen ja Rybarin on ollut mukava seistä tolppien välissä tilanteessa kuin tilanteessa. Nyt vastaan astuva Tappara luo kuitenkin aivan toisen tason haasteen, kuin mitä vielä on kohdattu. Kun Kuuselan ja Ojamäen kentät tulevat jäälle, on laukaisu-uhkaa ympäri kenttää jatkuvasti. Vaikka alivoima on toistaiseksi tasan sata, ei hölmöjä jäähyjä voida enää ottaa näin kovaan tahtiin.

Tapparan tahtiin

Iltaa isännöivä Tampereen Tappara pääsee todelliseen testiin modernin nopean tempon suunnanmuutos jääkiekon kanssa. Jukka Rautakorpi pääsee näkemään, miten nopeampi peli tekee tulosta parhaita joukkueita vastaan. Toivon mukaan yhtään käsijarrua ei tule, vaan luottamus omaan tekemiseen jatkuu samanlaisena. Viisi vastaan viisi pelissä on tehty maaleja kovalla prosentilla, ja jäähyjä on alettu tuottamaan lisää. Tapparan itsevarmuus on tapissa ja joukkue tulee määrittämään ottelun tahdin.

Tällä hetkellä Tappara on allekirjoittaneen mielestä selvä ennakkosuosikki tulevaan peliin. Tulivoimaa ja kokemusta löytyy läpi kolmen ketjun, ja luisteluun on tullut terävyyttä. Viimeisessä pelissä ei enää vyörytetty “vain” kolmea ketjua. Rautakorpi peluutti kaikkia neljää ketjuaan ja pelitempo vain kiristyi entisestään. Esimerkiksi Patrik Puistola neljännestä ketjusta kellotti yli kymmenen minuutin peliajan, mikä ei ole ollut Rautakorven Tapparalle tyypillistä.

Omapää puhtaana

Tapparan työteliäs ja paljon luistelua vaativa pelitapa on osoittanut toimivan myös omassa päässä. Vastassa pelanneet joukkueet ovat päässeet laukomaan yhteensä vain 143 kertaa, kun taas Tappara on itse tuottanut laukauksia 164 kappaletta. Tamperelaisten tekeminen nousee vielä kovempaan arvoon, kun katsotaan mistä laukaukset ovat tulleet. Tappara ei päästä ketään ytimeen, mutta hyökkäyspäässä onnistuu jatkuvasti murtautumaan maalinedustalle. Joukkueen laukaisuprosentti on edelleen jäätävä 16,5%, mutta se ei ole mikään ihme. Kaikki tekeminen on tällä hetkellä ytimessä. Kiekonhallinta ei toki erotu edellisten vuosien tapaan ylivoimaisena, mutta maalipaikkojen määrät ovat tällä pelitavalla nousseet todella korkealle.

Kun rosterin laajuus on tämä ja tulos hipoo täydellistä, ei ole syytä muuttaakaan. Joukkueen peliä on ollut viihdyttävämpi seurata kuin koskaan, ja kun muita otteluita ei tiistaina ole, kannattaa muidenkin joukkueiden fanien ottaa kyseinen kohtaaminen seurantaan.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen