Ennakko

Liiga ennakko: Jyp – Pelicans – Julius Hongan paluu 11.10.2019

JYP ja Pelicans kohtaavat Jyväskylässä perjantai-iltana, ja ennakkoasetelmat otteluun ovat vähintäänkin mielenkiintoiset. Varsinkin kotijoukkueen kannalta. Torstaina uutiset kantoivat tiedon, että Dallas Starsin sopimuspelaaja, Julius Honka, siirtyy takaisin suomeen. Julius Honka valitsi kasvattaja seuransa, ja liittyy heti perjantaina joukkueen vahvuuteen, kun vastassa on Lahden Pelicans. Julius Honka on eittämättä yksi kauden kovimmista vahvistuksista, ja mielenkiintoisimmista nimistä Liigaan. Pelaajana Honka on edelleen todella laadukas hyökkäyspään taituri, joka pystyy taikomaan maaleja, ja tekemään oivaltavia syöttöpelejä. Luistelu taitava, nopea ja pienikokoinen Honka pääsee näyttämään nuoremmalle veljelle Anttonille heti mallia pelaamisesta. Rooli löytyy välittömästi ensimmäisestä pakkiparista ja ylivoimalta.

Viimeisen kahden kauden aikana Dallas Starsissa pelejä ei kuitenkaan ole juuri tullut, ja vastuu on jäänyt pieneksi. Odotukset Julius Hongan kohdalla ovat syystäkin todella korkealla, mutta pelituntuma on varmasti vielä ontuva. Miehen uroteot mitataan kauden aikana myöhemmin, mutta on lähes ihme, jos pistesaldo ei aukea heti illan ottelussa.

Ylivoimapeli kulkee ja vauhti kiihtyy

Varsinkin viimeisissä otteluissa JYP on tahkonut kovalla prosentilla ylivoimamaaleja. Vielä mukaan liittyvä ylivoimapelin spesialisti Julius Honka tulee tuomaan lisää aseita ja mahdollisuuksia tuohon mukaan. Nättisen, Immosen ja Turkulaisen ylivoimapelaaminen on todella kaunista katsottavaa ja heidän ollessaan jäällä vanha klise pitää kutinsa. Hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta on luonut todella luovan kombinaation ja varsinkin tuo luovuuden luoma arvaamattomuus tuottaa JYP:n vastustajille päänvaivaa. Kun Julius Honka tuodaan mukaan sekoitukseen, voidaan joukkueelle luoda suoralta kädeltä kaksi todella uskottavaa ja vaarallista ylivoimakenttää, jos siihen tulee edes tarvetta. Tällä hetkellä kaikki munat samassa korissa toimii niin hyvin, etteivät kaksiminuuttiset kerkeä enää usein vanheta, ennen, kuin verkot laitetaan tötterölle.

Sarjan surkein alivoima

Vaakakupissa erikoistilanteisiin tuo koko sarjan huonoin alivoima. JYP on ollut täysin luokaton alivoimalla ja jäähyjä tulee välttää maailmanloppuun asti, jos tuota ei saada pikaisesti kuntoon. Vastustajien ylivoimat on tapettu vaivaisella 62,5% tehokkuudella, ja sillä on päästetty kaverit takaisin peliin mukaan. Vaikka viimeisten pelien voittorivi on komea, aiheuttaa joukkue ihan itse itselleen harmaita hiuksia ja läjän ongelmia. Viisi vastaan viisi peli on upeaa ja ylivoima rullaa tällä haavaa paremmin kuin muilla, mutta tasoitusta annetaan alivoimalla. Ei jää kysymystäkään joukkueen tärkeimmästä kehityskohteesta.

JYP on aloittanut kauden loistavasti. Menneen vuoden katastrofit ovat kaukana takana unohdettuina, vaikka joukkueen runko onkin aika pitkälti sama, kuin vuosi sitten. Joukkue on kavunnut sarjataulukossa jo viidennelle sijalle, ja varsinkin viime kierroksilla pelaaminen on ollut todella laadukasta. Viimeisestä viidestä ottelusta JYP on voittanut neljä, ja seuraavaa päänahkaa metsästetään kotona.

Pelicans turbulenssissa

Lahden Pelicans on aloittanut kautensa kaksijakoisesti. Varsinaisia voitto tai tappioputkia ei ole tullut alle, sillä pelin taso on ailahdellut ottelusta toiseen. Loukkaantumisongelmat sekoittivat aluksi hieman pakkaa, mutta niistä ollaan jo selvitty. Välissä käydyt CHL-ottelut ja niistä koidut tappiot ovat käyneet joukkueen itseluottamuksen päälle, ja siitä sarjasta ollaan jo tippumassa ulos, kun avaimet jatkoon eivät enää ole joukkueen omissa käsissä. Epäonnistumiset voivat parhaassa tilanteessa kasvattaa joukkuetta ja hitsata yksilöt yhteen, mutta nyt nuo tappiot vain sekoittivat Pelicansin pakkaa.

Syvyysongelmat

Pelicansin pistejakauma on maltillinen ja varsinkin ylivoiman ulkopuolelta pisteitä ei liiemmin ole tullut. Janos Hari, Juhamatti Aaltonen, ja joukkueen kapteeni Hannes Björninen ovat kantaneet pisteiden teosta suurinta vastuuta, mutta esimerkiksi Aaltosen panos tasakentällisin on jäänyt maltilliseen määrään. Syynä siihen lienee pienempi rooli joukkueen kolmannessa kentässä. Samat ongelmat ovat vaivanneet Lahtelaisten kakkosketjua.

Jesse Ylönen on päässyt ottelusta toiseen paremmin kiinni pelaamiseen ja nuori Montreal Canadiens lupaus on tykittänyt jo 43 kutia maalia kohti, ja ainoastaan Juhamatti Aaaltonen on ampunut joukkueen pelaajista useammin. Laukaisuprosentti on toistaiseksi vaivaiset 7%, mutta Ylösen kyvyt tunnetaan, ja yksi erityisistä kyvyistä on laadukas laukaus. Nuoren miehen itseluottamus asia, mikä varmasti kehittyy kauden mittaan. Viimeisessä ottelussa Ylönen pääsi pelaamaan ensimmäisen ketjun mukaan, ja ottelun viime metreillä Espoon Bluesin kasvatti paljon kaivatun maalin, minkä turvin joukkue pääsi aina rangaistuslaukauksiin asti ja voitto saatiin palkinnoksi.

Nieminen sekoittaa ketjuja aktiivisesti

Ketjuruletti on Pelicansissa tuttua, ja sitä on näkynyt tällä kaudella usein. Varsinkin kun tuota toista ketjua on yritetty elvyttää. Esimerkiksi Severi Lahtinen on ollut tuottelias loukkaantumisen jälkeen lähinnä rangaistuslaukauksilla, ja on selvää miksi pelipaikat lahjakkaan, erityisen taitavan kiekonkäsittelijän ympärillä vaihtuvat. Kemioita kyllä löytyy ja kenttätasapaino pyörii useimmiten hyökkäyspäässä, kun toinen vitja pääsee kentälle, mutta se viimeistely, ja se kuuluisa yksilöiden röyhkeys täytyy tulla esiin paremmin, jotta pelikaanit saadaan lentämään kunnolla. Edes turbiiniin.

Ketjuruletti on Pelicansissa tuttua, ja sitä on näkynyt tällä kaudella usein. Varsinkin kun tuota toista ketjua on yritetty elvyttää. Esimerkiksi Severi Lahtinen on ollut tuottelias loukkaantumisen jälkeen lähinnä rangaistuslaukauksilla, ja on selvää miksi pelipaikat lahjakkaan, erityisen taitavan kiekonkäsittelijän ympärillä vaihtuvat. Kemioita kyllä löytyy ja kenttätasapaino pyörii useimmiten hyökkäyspäässä, kun toinen vitja pääsee kentälle, mutta se viimeistely, ja se kuuluisa yksilöiden röyhkeys täytyy tulla esiin paremmin, jotta pelikaanit saadaan lentämään kunnolla. Edes turbiiniin.

Pelillisesti vajaa

Lahtelaiset eivät ole vielä lähellekään sillä tasolla pelillisesti, kuin viime kaudella. Tilanne täytyy kuitenkin suhteuttaa vielä siksi, että kausi on vasta alkanut, ja vuosi takaperin oltiin vielä enemmän hukassa. Ville Niemisen luotsaaman Pelicansin herääminen tapahtui vasta vuoden vaihteessa, joten siihen nähden ollaan jo etuajassa. Siihen ei vielä voida tyytyä, sillä töitä täytyy nyt tehdä todella kovaa. Päivittäisen harjoittelun merkitys korostuu, ja niiden suunnittelemisessa Nieminen on Liigan valmentajista ehdotonta eliittiä.

Erikoistilanteissa viilaukseen varaa

Pelicansin ylivoima on toiminut, mutta yskien. Parhaimmillaan Pelicans takoo toisena iltana järisyttävän kovaa tulosta ylivoimaisena, ja toisena ei saada edes kiekkoa alueelle niin, että peli saataisiin rauhoitettua, vastustajasta riippumatta. Jatkuvuus ja sen myötä rutiinin tekeminen ovat alueelle viennin kannalta avainasemassa. Kun ylivoimasta kuluu suurin aika keskialueella, on selvää, ettei silloin tulosta tule liiemmin. Variaatioita olisi hyvä hakea edes kaksi, jotta vastustajan ei olisi niin helppo tukkia siniviivaa ja paineistaa oikea-aikaisesti kiekollista pelaajaa. Sen sijaan alivoima on toiminut niin hyvin, kuin saattaa toivoa. Alivoimakertoja on tullut 27 kappaletta, ja niistä maaleja on päästetty omiin vain neljästi. Sen suhteen joukkue voi olla tyytyväinen, ja siitä on hyvä ammentaa jatkossa myös viisikon tason puolustamiseen.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen