Ennakko

Liiga ennakko: Jukurit – Jyp 08.10.2019

Mikkelin Jukurit ovat aloittaneet kauden nousujohteisesti, ja jopa yllättäneet laadukkaalla pelaamisella ottelusta toiseen. Ohuehko materiaali aiheutti jo ennakkoon huolen jälleen menestymisestä Liigassa, mutta ainakin toistaiseksi joukkue on näyttänyt sulautuneen niin hyvin yhteen, että se on pystynyt olemaan haastaja. Yhdeksän ottelun jälkeen Jukurit ovat runkosarjassa sijalla 6. ja se on loistava suoritus. Pekka Kangasalustan joukkue ei maaleilla juhli, mutta puolustuspelaaminen on tällä haavaa priimaa. Kuvaavaa on, ettei joukkueesta löydy yhtäkään pelaajaa, joka olisi edes tässä vaiheessa lähelle piste per peli tahtia.

Erikoistilannepelaaminen heikkoa

Ylivoimat ja alivoimat ovat Jukureilla alle keskinkertaisella tasolla. Varsinkin ylivoimaa tulisi tällä hetkellä yksinkertaistaa, kun nimekkäitä taitopelaajia ei ole täyttämään edes ensimmäistä yv-koostumusta. Pelaaminen puuroutuu ja jopa ylivoimalla Jukureilta saadaan kiekko helposti paineistettua pois. Ajatuksenkulkua pitää selkeyttää ja limppu täytyy saada liikkeelle nopeammin. Lyhyitä syöttöjä ei jaella tarpeeksi ja kiekossa pysytään liian kauan. Luonnollinen jatkumo siihen on se, ettei laukauksia saada tarpeeksi aikaan, eikä vastustajien alivoimaa pystytä haastamaan kunnolla. Tämä näkyy suoraan heikossa ylivoima tilastoissa. Jäähyjä on tuotettu 37 kappaletta, mutta niillä on tehty maali vain 7 kertaa.

Eikä se alivoima juuri kanna.

Kun ylivoimalla ei onnistuta, se vain korostaa alivoimapelin merkitystä. Tässä Jukurien tarina on vielä surullisempi. Sarjan kolmanneksi heikointa jäähyjen tappamista (73,5%), ja tämä pakottaa pelin vielä toistaiseksi turhan varovaiseksi. Joukkue on toki hyvin kurinalainen, mutta monia kontakti tilanteita vältetään liikaa jäähyjen pelko perseessä, sillä alivoima ei toimi. Joukkueen peli näyttää siltä, ettei riistoja uskalleta hakea hyökkäyspäästä, tai keskialueelta ja se vaikuttaa suoraan tehtyjen maalien määrään kokonaisuudessaan.

Myös laukaisumäärät ovat jatkuvasti vastustajia pienempiä, mikä luo painetta omaan päähän puolustuspelaamiseen, ja varsinkin maalivahdeille. Yhdeksän ottelun jälkeen Jukurit on laukonut yhteensä 285 kertaa, ja päästänyt laukauksia 333 kappaletta. Ei liene ihme, että viivapelaamisen 1-4 träppi korostuu ja omista lähteminen on hankalaa. Joukkueen suoritusvarmuus on kuitenkin tasakentällisin kovalla tasolla, ja pahimmat maalipaikat saadaan estettyä. Myös joukkueen oma laukaisuprosentti on kova 9,4%. Niin kutsuttu kuntopuntari elää jojo-liikkeessä ja Jukurit lähtee tulevaan otteluun, päästäkseen voittojen tielle.

Vahvistunut JYP

Vastassa on kuitenkin Jyväskylän JYP, joka löytyy runkosarjasta pisteen päästä, ja haluaa varmasti päästä parhaan kuuden joukkoon. Vastikään runsaasti vahvistunut JYP otti komean statement voiton Ilveksestä, tehden peräti kuusi maalia. Petrus Palmu saapui vahvistamaan joukkuetta suoraan AHL:stä, ja nuori Vancouver Canucksin varaus täräytti tämän kauden debyytissään kovat tehot 2+2.

Menneen kauden katastrofit näyttävät olevan takana, ja jyväskyläläiset ovat aloittaneet sarjan tehokkaammin kuin aikoihin. Varsinkin joukkueen kaksi ensimmäistä ketjua ovat kovassa iskussa, ja ylivoima on alkanut rullaamaan todella hyvin. Joukkueen nuorimmasta päästä löytyy kovia nimiä, kun esimerkiksi Julius Nättinen on ottanut joukkueen täysin haltuun pelillisesti ja potentiaali alkaa taas näkyä. Nuorista pelaajista myös Jerry Turkulainen on näyttänyt olevansa valmis ottamaan vastuuta ja on yksi sarjan viihdyttävimmistä pelaajista kiekollisena.

Jypin suurin haaste puolustus

Hyvästä puolustuksesta alkaa olla kulunut jo vuosia ja tällä hetkellä uhkakuvia on. Jyp päästää runsaasti maaleja, mutta joukkue on iskenyt kovaan tahtiin maaleja laajalta rintamalta, mikä kantaa tällä hetkellä. Tuo “D-core” täytyy kuitenkin saada asettumaan paremmin ja hyökkääjien täytyy pystyä puolustamaan vastuullisemmin. Tällä hetkellä hyökkäykseen karkaillaan liian innokkaasti ja etäisyydet kasvavat peliä avatessa liikaa. Pelaaminen on riskialtista, mutta toistaiseksi riittävää.

Jyväskyläläiset ovat onnistuneet tekemään sarjassa kolmanneksi eniten maaleja, peräti 31, mutta yhtä monta osumaa on päästetty omiin. Puolustusalueelta löytyy tikittäviä aikapommeja, ja heistä suurin lienee tällä hetkellä Anttoni Honka. Kovan luokan offensiivisena lupauksena pidetty Honka on edennyt pelissä laskusuhdanteeseen, ja rooli näyttää tippuvan. Isoja kehitysaskeleita on otettava oman pään pelaamisen suhteen, tai penkillä istutaan entistä enemmän.

Ylivoima timanttista

Jypin ylivoimapeli on kehittynyt loistavasti. Kovaan iskuun ollaan päästy eritoten viimeisillä kierroksilla ja yv-prosentti on noussut uskottavasti peräti 25% tehokkuuteen. Petrus Palmun liittyminen joukkueen toiseen ylivoimaan näytti vain kiihdyttävän menoa. Tuloksenteko yksiköitä on nyt selvästi kaksi, eikä joukkuetta vastaan kannata tällä hetkellä ottaa lainkaan jäähyjä.

Mutta se alivoima.

Täysi katastrofi, suorastaan farssi. Muutoin Jypin alivoimaa on vaikea kuvailla. Joukkue on onnistunut vain 60% voimin tappamaan jäähyjä, ja se asettaa joukkueen pelaamisen kyseenalaiseen valoon. Sehän on selvä, että heikosti puolustava joukkue on erityisen heikoilla alivoimalla, mutta Jyväskyläläisten neliö ei ole mikään kuvio vaan täysi sekamelska. Omalla alueella pyöritään silmät ummessa, ja peliä avataan vastustajien puolesta huonolla sijoittamisella, ja olemattomalla paineistuspelillä. Maalivahdit ovat alati kovassa paineessa ja Eetu Laurikaisen harteille nostetaan aina aivan liian suuri taakka. Koko joukkuetta pitäisi yksin ottaa reppuselkään, kun edessä ei tunnu olevan ketään.

Edessä on mielenkiintoinen ottelu, ja runkosarjassa paremmuus mitataan heti parhaan kuuden joukossa. Jukurit ja Jyp ovat kuin vastakohtia toisistaan, mikä tekee ennakkoasetelmista mielenkiintoisen.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen