Ennakko

Liiga ennakko: Ilves – Kärpät 20.09.2019

Liigakierroksen ehkäpä mielenkiintoisin kohtaaminen nähdään Ilveksen kotona Hakametsässä. Liigan suurin ennakkosuosikki Kärpät lähtee hakemaan kolmatta voittoa ja varastamaan sitä, kun Ilves ei ole onnistunut vielä nappaamaan ensimmäistäkään pistettä. Ilves on kuitenkin pelannut todella tehokasta offensiivista peliä.

Nuorisojoukkue on parhaimmillaan ollut murhaava hyökkäyspäässä. Matias Maccelli on tullut todella kovalla ryminällä sisään ja toiminut koko joukkueen hyökkäyksen kapellimestarina. Kuvaavaa Ilveksen pelistä on, että nuoret ovat jo nyt vakuuttaneet. Joukkueen kokeneemmat pelaajat, kuten Eemeli Suomi, Joona Ikonen ja Teemu Lepaus eivät. Varsinkin keskialueella ollaan oltu todella huolimattomia ja kiekonmenetyksiä on sattunut aivan liikaa. Jäähypenkkiä on myös kulutettu turhan tiheään tahtiin ja ongelmat on aiheutettu itse, vaikka peli olisi muuten ollut täysin hallussa. Esimerkiksi edellinen ottelu TPS:ää vastaan alkoi todella heikosti, kun Ilves hankki kaksi jäähyä ensimmäisen kolmen minuutin aikana. Sen jälkeen ei ollutkaan enää paluuta otteluun mukaan.

Erikoistilanteet todella erikoisia

Matias Maccellin, Oskari Laaksosen ja Lassi Thomsonin ylivoima on toiminut todella upeasti ja suorastaan murhaavan tehokkaasti. Myös toinen ketjuista on tuottanut tehokkaasti, mutta sensaatiomainen on ollut alku nuorilla miehillä ja ylivoimaprosentti on suorastaan uskomattoman upea 38,5%. Sitten on myös sen varjopuoli.

Alivoima on järkyttävää. On selvä, ettei Ilveksen alivoimapeli kestä päivänvaloa. Joukkue on “onnistunut” tappamaan vastustajan ylivoiman vain 40% turvin. Ei tarvitse miettiä tuota pidemmälle, miksi pisteet ovat karanneet aina vastustajille.

Maalivahtipeli näyttää synkältä

Ville Kolppanen on aloittanut jokaisen pelin Ilveksen maalinsuulla. Päästettyjen maalien keskiarvo on 4,05 mikä on aivan liian paljon. Torjuntaprosentti on myös alhainen 86%. Kolppasta ei kuitenkaan voi yksin syyttää, kun hänet on jätetty täysin yksin tuon karmaisevan alivoiman kanssa. Olisi syytä antaa vastuu muualle, ettei miehen itseluottamusta viedä turhaan. Tuo paikka aloittavana maalivahtina ei näytä tällä hetkellä mielekkäältä paikalta kenellekään Ilveksen maalivahdeista. Joukkueen puolustuspeli täytyy saada herätettyä.

Vierailija asettaa riman todella korkealle

Oulun Kärpät on aloittanut kautensa hyvin, ja antaa Ilvekselle varmasti todella kovan haasteen. Kärpät alisuoriutui pahasti edellisessä pelissä Mikkelin Jukureita vastaan, kun se onnistui voittamaan vasta jatkoajalla selvästi heikomman vastustajansa. Kärpät ovat kuitenkin keränneet pisteensä kovalla varmuudella.

Ketjukoostumukset ovat edelleen sekaisin, eikä kemioita olla löydetty kunnolla. Viimeinen peli antoi kuitenkin osviittaa paremmasta, kun Jesse Puljujärven ja Juho Lammikon vierelle löytyi Mika Pyörälä. Puljujärven peli oli kadonnut kuvasta koko ottelun ajaksi ennen ketjujen sekoittamista. Tuukka Tieksola sai kovan näytön paikan ensimmäisestä ketjusta, mutta nuoren lupauksen peli on näyttänyt kadonneen kuvasta loistavien CHL-pelien jälkeen. Manner reagoi, ja tilalle tuli Mika Pyörälä. Tulosta ei kuitenkaan vielä tullut, mutta kemiat löytyivät heti. Jussi Jokisen ja Janne Pesosen “pappaketju” rikottiin ja siihenkin tuli huomattavasti lisää virtaa, kun Radek Koblizek siirrettiin mukaan. On mielenkiintoista nähdä luottaako Manner vielä muutoksiin, vai nähdäänkö Hakametsässä jälleen erilaiset ketjukoostumukset.

Ylivoiman kanssa vielä tekemistä

Puljujärvi ei ole esimerkiksi enää laukonut suoraan syötöstä, mutta ei ole myöskään tehnyt peliä. Kun kiekko on tullut Jessen lapaan, ollaan hetki katseltu paikallaan ja lopulta mies on ampunut ranteella aivan liian kaukaa maalia, ja paine on saatu purettua heti. On päivänselvää, että tuo aspekti pitää saada jälleen kuntoon. Vasemmalla pointilla pelaavan Puljujärven laukaus ei kuitenkaan ole aivan niin maaginen, että joka paikasta saataisiin tuotettua. Maltti ja itsevarmuus täytyy saada mukaan tekemiseen. Onkin ollut nähtävillä myös se, ettei Puljujärvelle enää toimiteta kiekkoa huonojen päätösten jälkeen ollenkaan, ja silloin ylivoiman pyöritys muuttuu vaarattomaksi. Sitä vasten Ilves onkin oiva tilaisuus saada onnistumisia, kun joukkue on niin heikko av-pelin kanssa.

Kärppien alivoima taas onnistunut täydellisesti ja prosentti on myös heillä tasan 100%. Mika Pyörälä, Jussi Jokinen ja puolen suomen kapteeni Kukkos Lasse ovat olleet todella mestarillisia alivoimapelaajia. Annusen ja Rybarin on ollut helppoa työskennellä maalilla, kun joukkueen puolustus ja tiiveys on myös alivoimaisena fantastista. Torjuntaprosentit maalivahdeilla ovat tuossa järjestyksessä 94,1% ja 95%.

Kärpät lähtee otteluun selvänä ennakkosuosikkina, mutta Ilves pystyy parhaillaan tuottamaan myös runsaasti maaleja, nyt se on kuitenkin tähän asti kauden isoimman haasteen edessä.