Ennakko

Liiga ennakko: Ilves – HPK 10.04.2019

Tampereen Ilves on ollut kovassa myllytyksessä. Odotukset ennen kauden alkua olivat kovat, ja järkyttävä alisuoriutuminen heti ensimmäisestä pelistä lähtien vaivasi joukkuetta. Erityisesti viisikkopuolustus on ollut joukkueella hukassa, sillä käytännössä katsoen sitä ei ole ollut. Turhautuminen on ollut aistittavissa, ja jokainen pelaaja on tuskissaan halunnut ottaa liikaa roolia. Puolustusalueella tuo on näkynyt siinä, miten omia miehiä ei olla pelattu pois. Kutakuinkin jokaisella pelaajalla oma rooli on unohtunut ja katse on seurannut missä kiekko menee, eikä keskittyminen ole pysynyt oikeissa asioissa. Kuusi tappiota takkiin ja jotain on tehtävä.

Toimistolla reagoitiin kuitenkin nopeasti, ja Karri Kivi sai potkut. Jouko Myrrä sai päävalmentajan tehtävät itselleen ja eteenpäin. Isoimmat muutokset nähtiin heti ketjukoostumuksissa ja pakkiparit laitettiin uusiksi. Oskari Laaksonen nostettiin takaisin ensimmäiseen pariin ja kokematon Lassi Thomson siirrettiin kolmanteen pariin. Kivelle kaikki kunnia rohkeudesta laittaa nuoria esiin, mutta Oskari Laaksonen oli jo viime keväästä asti näyttänyt olevansa seuran tärkein yksittäinen puolustaja.

Potentiaalia edelleen

Paremmat merkit ovat esillä, mutta täysin sama potentiaali joukkueella on edelleen nuoren kokoonpanonsa puolesta, kuten ennen kautta todettu. Valmennuksellisesti Karri Kivi hoiti kyllä tehtävänsä, mutta nuorta joukkuetta hän ei saanut herätettyä ajoissa. Nyt Myrrä pääsee keräämään marjat. Joukkue on ollut jatkuvasti vaarallinen hyökkäyspäässä, mutta tähän asti se oli vaarallinen ja suorastaan hapan omissa. Ilveksellä on vielä pitkä matka menestymiseen sarjan jumbona, mutta kausi on vasta alkanut. Se kannattaa pitää mielessä, ennen kuin joukkueen menestystä vielä pidemmälle vesittää. Se olisi liian helppoa, eikä joukkue siihen suostu.

Ensimmäinen iso voitto

Ilves sai ensimmäisen ison päänahan Lahden Pelicansin kustannuksella. “vanha” duo Eemeli Suomi & Arttu Ruotsalainen toimi kuin rasvattu salama, ja nyt joukkueen kokeneempi osasto pääsi näyttämään nuoremmilleen eteen. Lopulta pelistä kehkeytyi murskavoitto, ja ottelun jokaisella alueella Pelicans murskattiin.

Alivoima kuntoutuksessa

Ilveksen yksi suurimmista murheenkryyneistä oli jäähyjen suuri määrä ja alivoimapelin surkeus. Ensimmäisen neljän ottelun jäljiltä alivoima “toimi” alle 50% voimin ja ottelut hävittiin jo yksin sen takia. Tuo alivoima on kuitenkin saatu kuntoutettua ja tällä hetkellä se jopa toimii. Viimeiseen kahteen otteluun alivoima on tehonnut jo lähes 90% tehokkuudella ja se lupaa hyvää. Vaikka siinä sivussa ylivoiman tehokkuus on kadonnut kuvasta esimerkiksi Maccellin poissaolon vuoksi, ei se paina vaakakupissa enää mitään, kun erikoistilanteiden suhde kokonaisuudessaan on parantunut.

Seuraavan haasteen heittää HPK

Hämeenlinnan Pallokerho on aloittanut kautensa ailahtelevasti. Hallitseva mestari on näyttänyt toisinaan äärimmäisen laadukkaalta joukkueelta, mutta viimeisillä kierroksilla maalinteon tehokkuus on kadonnut kuvasta. Valtteri Puustisen kovin liekki on päässyt hiipumaan, eikä edes Cody Kunyk ole onnistunut maalintekijänä. Pisteitä on tullut kaksikolle vielä mukavasti, mutta maalit jakautuvat joukkueen kesken jopa turhan tasaisesti. Tuloksenteko tulee esiin satunnaisesti ylivoimalla, mutta HPK profiloituu tällä hetkellä kahden suunnan joukkueeksi. Peli pyörii usein hienosti hyökkäyspäässä, mutta ratkaisuja ei tahdo löytyä. Edes laukauksia ei saada maalille asti ja se osoittaa karulla tavalla joukkueen kokoonpanon heikentyneen edellisiltä vuosilta.

Alisuoriutujien lista pitkä

Jere Innala ei ole saanut itseään vieläkään vauhtiin, kun vierestä puuttuu Otto Paajasen ja Teemu Turusen kaltaiset miehet. Ylivoima-aikaa tulee, ja siellä otteet ovat olleet huomattavasti miehekkäämmät kuin viisi vastaan viisi pelissä. Innala on parhaimmillaan Liigassa kovan tason maalinsylkijä, mutta sihti on nyt pahasti hukassa. Kahdeksaan peliin miehen tehopisteet ovat myös suoraan sanoen surkeat. Yksi maali ja yksi maalisyöttö on tallessa, eikä se riitä mihinkään.

Puolustajista isoin pettymys on ehdottomasti Petteri Nikkilä. Nikkilä on osoittanut olevansa parhaimmillaan yksi Liigan parhaista pelaajista. Tällä hetkellä mies on kaukana parhaasta, eikä hän ole vielä onnistunut juuri missään ottelussa omalla tasollaan.

Mestaruuskrapula?

Kokonaisuudessaan kun katsotaan koko joukkueen pistemääriä, on HPK koko liigan häntäpäässä. Puustisen ja Kunykin takaa ei tule oikeastaan ketään tällähetkellä. Lieneekö syynä mestaruuskrapula vai kovat paineet, jotka jäivät joukkueen ylle menneen kauden tuhkimotarinan jäljiltä. Oli syy mikä tahansa, ei HPK:n taso tällä hetkellä riitä. Edes sinne perinteisempään kärki kuusikon kisaan. Antti Pennasen täytyy saada tilanne korjattua ja lyödä miehensä iskuun. Nälkä on nyt varmasti kova, kun joukkue on rämpinyt ja uutterasta puolustuspään taistelusta huolimatta tappiota on tullut.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen