Ennakko

Liiga ennakko: HPK – HIFK 21.09.2019

Viikonloppu, lauantai ja parhaaseen aikaan katsottavat Liigapelit. Lähdetään jälleen purkamaan mielenkiintoisimpia ottelupareja lauantain kierrokselle. Perjantain ja lauantain väliset kierrokset ovat usein mielenkiintoisimmat viikolla, kun useampi joukkue pelaa back to back pelit ja väsymyksen aiheuttamat erot luovat aina oman jännityksen oletuksiin nähden.

HPK – HIFK

Back to back peli, ja tällä kertaa suuntana Hämeenlinna. Helsingin IFK isännöi perjantain ottelua HPK:ta vastaan. Tulos jäi Helsinkiläisten osalta piippuun. Varsinkin ensimmäiset kaksi erää joukkue näytti ylilatautuneelta ja käytännössä katsoen luovutti kiekon hallinnan vastustajalle. Kolmanteen erään mukaan astui kuitenkin suututettu IFK, mutta ensimmäinen minuutti viimeisestä alkoi kuitenkin murheellisemmissa merkeissä, kun HPK karkasi jo neljän maalin johtoon.

Tästä helsinkiläiset eivät kuitenkaan lannistuneet, vaan päätyivät lopulta kaventamaan ottelun aina neljään kahteen. Varsinkin Jarno Pikkaraisen ketjuruletti tuotti tulosta, ja ensimmäisissä otteluissa varjojen mailla ollut Anton Lundell saatiin herätettyä. Ketjukaveriksi nuorelle superlupaukselle laitettiin Iikka Pikkarainen ja siitä eteenpäin pyöritys oli valtaisaa. Yksi highlight maalikin nähtiin, ja on syytä odottaa, että myös lauantaina Hämeenlinnassa nähdään Anton Lundellin ja Iikka Pikkaraisen johtama ketju toisena, isoilla minuuteilla.

Erikoistilannepelaaminen etsii itseään

Ylivoimapeliin tuli useita mahdollisuuksia, mutta niistä suoriduttiin heikommmin pehmeän viimeistelyn vuoksi. HPK:n maalivahti oli myös läpi ottelun todella kovatasoinen. Joona Voutilainen vakuutti tällä kertaa loistavasti tolppien välissä ja näytti nostavan tasoaan ottelun edetessä. Toki IFK:lla olisi ollut kolmannessa erässä mahdollisuus useampaankin maalin dominanssin ansiosta. Siinä missä ensimmäiset kaksi erää ammuttiin kaukaa ja ketjujen vaihdot tehtiin huonolla rytmillä niin, ettei pitkiä pelejä saatu pyörimään hyökkäyspäähän.

Myös alivoima jätti pahan maun suuhun. HPK onnistui rokottamaan ylivoimallaan useampaan otteeseen ja alkuun vapaaksi jätetty Pittsburgh Penguinsin NHL-varaus Valtteri Puustinen kiitti. Puustinen keräsi lopulta ottelussa 1+2 tehot. IFK:n täytyy merkata oikealta ampuva laitahyökkääjä tulevassa ottelussa paremmin.

Maalivahtipelin laatu ei riittänyt

Frans Tuohimaa oli ottelun maalivahdeista tänään selvästi heikommin suoriutunut, mutta hänen niskaansa tappiota ei voida kaataa. Joukkue olisi tarvinnut häneltä isoja koppeja, että Helsingin IFK oltaisiin saatu peliin mukaan aikaisemmin. Kolme ensimmäistä HPK:n maalia laittoi IFK:n edes jonkinlaisen paineen takaisin taka-alalle ja joukkue turhautui ja jatkoi sähläämistä. Nimellisesti Tuohimaan pitäisi kuitenkin olla liigatasolla kovan luokan tähtimaalivahti.

Miten jatkaa hallitseva mestari HPK

Lauantaina takaisin kotihalliin palaava Hämeenlinnan Pallokerho otti vakuuttavan voiton ja lähtee hakemaan toista peräkkäistä onnistumista Helsinkiläis joukkueesta. Antti Pennasen HPK pelasi taktisesti Helsingin IFK:n suohon ensimmäiset 40-minuuttia. Kolmannessa erässä jalka päästettiin kaasulta, ja sittemmin ei päästy otteluun lainkaan mukaan. Antti Pennasen täytyy saada joukkueensa tekemään töitä täydet 60-minuuttia. Vaikka ottelu näyttikin aluksi taittuvan täysin kerholle, osoitti IFK voivansa ottaa täyden hallinnan kovan materiaalinsa avulla, kunhan tarpeeksi pitkiä rummutuksia saadaan aikaan.

Kerhon erikoistilanteet ylivoimaisia.

HPK oli loistava ja erittäin tyly vieras ylivoimalle päästessään. Petteri Nikkilä, Cody Kunyk ja Valtteri Puustinen laittoivat järisyttävän laadukkaan mankelin pyörimään hyökkäyspäässä. HIFK onnistunut edes purkamaan painetta alivoimalla, kuin muutaman kerran koko ottelun aikana.
Maalivahtipeli meni myös täysin HPK:lle. Maalinsuulla otettiin kaikki tarvittavat kopit ja loppuun saatiin kerättyä pari isompaa”ihmepelastusta”.

Joukkueiden sisukkuutta mitataan lauantaina, kun peräkkäisten pelien aiheuttama fyysinen rasitus varmasti tuo oman lisäpainon puntariin. Myös otteluun mukaan päästetty HIFK sai varmasti runsaasti itseluottamusta, kun se näytti miten pystyy ottamaan koko pelin hallintaansa. HPK:n laatu mitataan varmasti paremmin tulevassa kohtaamisessa.