Ennakko

Liiga ennakko: HIFK – Pelicans 04.10.2019

Helsingin IFK ja kotipeli. Joukkue syttyy näihin tavanomaista enemmän ja tulos on ollut kotikentillä hurjaa. Edes Tappara ei onnistunut vieraissa horjuttamaan Helsinkiläisiä, vaikka lopulta kotijoukkue taipui Liigan ehdotonta ykköstä vastaan. IFK onnistui jopa yllättämään ja pyöritti peliä, mutta maalintekemisen tuskailua on työstetty siitä eteenpäin väkevällä otteella ja joukkueen täytyy tehdä siihen nyt kotonaan muutos. Vastassa on alisuorittava Pelicans, jonka puolustuspelaaminen on ollut hukassa. Myös maalivahti Tomi Karhusen taakse on saatu kiekkoja yllättävän helposti ja päävalmentajaa ja faneja myöten joukkueen peliä on tuomittu ahkerasti. Paine joukkueen yllä on kova, eikä tuleva kohtaaminen IFK:ta vastaan Helsingissä tuo yhtään helpotusta siihen. Tuohon saumaan kotijoukkueen on lyötävä kiinni.

Jarno Pikkaraisen aikainen IFK on pelannut todella upeaa peliä ja tuottanut todella suuren määrän laukauksia ja hallinnut peliä selvästi kaikilla osa-alueilla, mutta kiekot eivät löydä tietä verkkoon. On lähes merkillistä miten paljon Pikkaraisen luotsaama joukkue hakkaa päätään näin seinään. Joukkueen materiaali on laadukkaampi kuin vuosiin ja tällä hetkellä joukkuetta eteenpäin johtaa vasta 17-vuotias Anton Lundell. Kaikki kunnia nuorelle superlupaukselle, mutta se kertoo joukkueesta enemmän huonoa kuin hyvää tällä hetkellä.

Älykiekon tuomat uudet tilastot

Tällä hetkellä älykiekko ja sen tuoma data on ollut kova sana eri medioissa aina sosiaalista mediaa myöten. Viimeinen isompi aihe sen saralta oli ollut luistelu, sen määrä suhteessa voittoihin. Helsingin IFK:n peli näyttää ehkä päällepäin siltä, että se kuluttaisi runsaasti pelaajia nopean tempon vuoksi, ja että päästä päätyyn mennään säästelemättä. Kuitenkin luistelu matkat ovat juuri tippuneet pienemmiksi tuon pelitavan myötä.

Kiertelyä kentällä tapahtuu huomattavasti vähemmän, ja kiekkoa liikutetaan tehokkaasti eteenpäin. Siinä missä vähemmän luistelevien joukkueiden voitokkuus näkyy tilastoissa, IFK:n ei, ainakaan toistaiseksi. Myös tuo hyökkäyspään pyöritys on laittanut juuri vastustajat juoksemaan kiekon perään, kun joukkue on itse päässyt lepuuttamaan siirrellessään kiekkoa mieheltä toiselle.

Tehoton IFK

Laukausten laaduttomuus näkyy sen sijaan edelleen karulla tavalla arjessa. Myös niissä perinteisissä tilastoissa. Joukkueen laukaisu prosentti on tippunut todella alas 3,6% korville ja se tarkoittaa jo suoraan sitä, että vastustajien maalivahdeista tehdään parempia. Joukkue on pelannut kuitenkin myös väkevästi maalia kohden ja niitä tilaisuuksia tehdä maaleja aivan parhaalta sektorilta on tullut paljon. Vaikka mukaan lasketaan ylivoimalla tehdyt maalit, on IFK saanut kahdeksassa ottelussa aikaan vaivaiset 16:sta maalia. Se on kolmanneksi vähiten koko sarjassa eikä se käy päinsä, kun otetaan huomioon pelaajamateriaali ja joukkueen budjetti, mikä löytyy kärjestä. Menestyksen täytyy alkaa näkyä. Valmentaja potkut olisivat tässä vaiheessa aivan liian hätiköity päätös, mutta Jarno Pikkaraisen täytyy saada miehensä suoriutumaan vaadittavalla tasolla.

Yksilöiden röyhkeys pitää saada herätettyä. Tällä haavaa ainoastaan juuri se 17-vuotias poika näyttää olevan teini-ikänsä puolesta tarpeeksi rohkea siihen. Maalille ajaminen ahtaista paikoista luonnistuu, ja Lundell toimii suorastaan pelitapaesimerkkinä. Kokeneempien on pakko herätä tähän. Esimerkiksi Jere Sallinen, Otto Paajanen ja esimerkiksi Iikka Kangasniemi ovat alisuorittaneet niin pahasti, että jokaisen näistä sankareista voisi heittää katsomoon ihmettelemään ja hakemaan motivaatiota, sekä kadoksissa olevaa taistelutahtoa. Vielä perjantaina sitä saa ainakin hakea ihan omasta kotipelistä Pelicansia vastaan.

Lahden Pelicans

Ville Niemisen joukkueen tahti on hidastunut kauden edetessä. Etenkin hyökkäyspäässä tekeminen tapahtuu kiireellä ja peli jumittuu lähes kokonaan kulmiin ja maalin taakse. Viivasta ei myöskään saada toimitettua kiekkoja maalille, mikä oli joukkueen ehdoton vahvuus aiemmin. Pelicansin hyökkäys on ollut helppo pelata pois tuon yksipuolisuuden takia, ja se näkyy joukkueen todella pienessä laukaisu määrässä.

Pelicans on laukonut otteluissaan maalia kohden vain 245 kertaa ja erityisen hälyttävää on se, että joukkue on päästänyt lähes 300 laukausta omissa. Tuo suurempi ero tulee erityisesti vastahyökkäyksistä, jotka johtuvat joukkueen suuresta kiekonmenetysten määrästä. Siihen nähden joukkue on iskenyt hyvin maaleja. Laukauksiin nähden maaleja on tullut todella paljon, tehdyissä maaleissa joukkue on jaetulla viidennellä sijalla, ja sitä voidaan pitää pienenä ihmeenä.

Rangaistuksia tuotetaan

Jotain hyvää tuossa lähes päättömässä kulmissa pyörimisessä on myös esillä. Sieltä saadaan tuotettua usein vastustajille jäähyjä, ja ylivoimalle päästään useasti. Kuitenkin Pelicansin ongelma on tällä hetkellä siinä, ettei joukkueella näytä olevan kuin yksi varteenotettava ylivoimaketju. Esimerkiksi Severi Lahtisen poissaolo näkyi aiemmin ja nuorukainen on vasta lämpeämässä takaisin mukaan. Kuitenkin ensimmäinen on toiminut todella tehokkaasti, ja esiin ovat astuneet Juhamatti Aaltonen & Hannes Björninen.

Pistejakauma tasainen

Pelicansin maalit ja pisteet jakautuvat tasaisesti joukkueen läpi. Kuitenkin se johtuu pääosin siitä, että onnistujia on todella vähän. Jesse Ylösen & Severi Lahtisen esiinmarssia odotetaan kovasti ja nuoret miehet tulevat vielä isompaa roolia ottamaan. Pitkän kesän jäljiltä täytyy kuitenkin herätä nopeasti, sillä juuri heidän pitäisi pystyä kantamaan joukkueessa toisen ketjun tuloksenteko roolia. Siihen molempien paikka täksi kaudeksi on kaavailtu ja sen potentiaalin kumpikin omaa.

Ottelusta Helsingin IFK:n vieraana on tulossa odotetusti tasainen ja kaikki tilastot viittaavat siihen, että maaleilla ei varsinaisesti juhlita. Illan isäntä kuitenkin saattaa räjähtää liekkeihin milloin vain, sillä niin hienoa peliä se pelaa ja samalla Pelicans on kyykännyt todella pahasti omassa päässä. Se luo isommat mahdollisuudet kotijoukkueelle kävellä puhtain paperein päätyyn asti.

Analyysi edellä,
Juha Rapanen