Copa America

Copa América: Uruguay – Peru 29.06.2019

Copa Américan puolivälierien viimeinen matsi käydään Perun ja Uruguayn välillä Salvadorissa. Peru selviytyi A-lohkosta lohkokolmosena jatkoon ja Uruguay voitti C-lohkon vakuuttavaan tyyliin. La Celeste on joukkueista laadukkaampi, mutta Perullakin on vaarallisia aseita.

Vahvuuksiin luotetaan

Uruguay hoiti C-lohkon itselleen voittamalla Chilen Edinson Cavanin loppuminuuttien maalilla. Chilellä oli ottelussa omat hetkensä, mutta La Celesten puolustus piti. Ensimmäinen matsi päättyi Uruguaylle näytöstyyliin 4-0 Ecuadoria vastaan, mutta toisessa ottelussa Japani ylsi Celesten hyvistä lisämaalipaikoista huolimatta 2-2 -tasapeliin. Óscar Tabárezin miehistöä voidaan hyvällä syyllä kutsua yhdeksi turnauksen laadukkaimmista nipuista tähän asti ja Peru-koitokseenkin lähdetään ansaitusti ennakkosuosikkeina. Uruguayn ydinosaamista on tiivis joukkuepuolustaminen, johon esimerkiksi Cavanikin aktiivisesti osallistuu. Lisäksi erikoistilanteista tehdään usein osumia ja kärjessä viilettävät Cavani ja Luis Suárez ovat painajaismaisia vastustajia mille tahansa joukkueelle. Näihin vahvuuksiin Tabárezin on hyvä luottaa puolivälierissäkin.

Matías Vecino ja Diego Laxalt jatkavat sairastuvalla ja jälkimmäinen saattaa kuntoutua mahdollisiin välieriin. Tabárezin avauskokoonpano on Peru-koitokseen jo tiedossa. Nicolás Lodeiroa kutsuu tällä kertaa penkki ja tilalla nähdään Flamengon Giorgian De Arrascaeta. Lucas Torreira on kuntoutunut puolestaan omista vaivoistaan, mutta Federico Valverde ja Rodrigo Bentancur miehittävät keskikentän keskustan “Maestron” avauskokoonpanopaperilla.

Rohkeus kostautuu?

Peru-luotsi Ricardo Gareca on perinteisesti lähtenyt otteluihin liikaa vastustajaa pelkäämättä, mikä on vuosien saatossa tarkoittanut pelillisesti hyviä esityksiä, mutta tuloksissa on joskus ollut toivomisen varaa. Päinvastaisesta lähestymistavastakin on esimerkkejä – vaikkapa edellisen Copa Américan ratkaiseva lohkopeli Brasiliaa vastaan, jossa bussi parkkeerattiin kunnolla oman maalin eteen ja iskettiin yksi osuma itse vastahyökkäyksestä. Gareca tuntuisi kuitenkin tänä vuonna luottavan pelaajiensa kykenevän haastamaan minkä tahansa vastustajan. Brasiliaa vastaan lähdettiin rohkeasti hyökkäämään lohkovaiheen viimeisessä pelissä, mutta lopputulos oli surullinen. Heikompia Venezuelaa ja Boliviaa vastaan La Blanquirroja oli kuskin paikalla ja taskuun jäi neljä pistettä, mikä riitti lopulta puolivälieräpaikkaan.

Gareca valinnee tällä kertaa formaatioksi MM-karsinnoista tutun 4-2-3-1:n ja tuttuja miehiä palaa avauskokoonpanoon. Jefferson Farfán loukkasi polveaan harjoituksissa, joten La Foquitan pelit ovat ohi. Tämä avaa oven avaukseen hyvää turnausta pelaavalle Edison Floresille ja ylin nelikko olisi siten sama kuin pääosin viime kesän MM-kisoissa. Carlos Zambrano on toipunut omista vaivoistaan, joten paluu Luis Abramin vierelle topparin tontille on tosiasia.

Pragmaattisuus puree

Perun joukkue on täynnä väkkärämäisiä tekniikkataitureita, mutta tasoero on silti suurehko Uruguayn hyväksi. Gareca halunnee Perun pelaavan tälläkin kertaa rohkeasti vastustajaa pelkäämättä, ja tuloksia on mahdollista saavuttaa isoimpiakin maita vastaan hyvänä päivänä. Tämän vuoden puolella Perulla on hyvät päivät olleet kuitenkin vähissä ja vastassa on vieläpä joukkue, joka jatkuvasti kykenee pragmaattisella peli-ideallaan takomaan tulosta. Uruguayn voitto parilla erikoistilanneosumalla ei olisi valtava yllätys.

Vihje: Uruguay – Peru 29.06.2019 22.00: Uruguay -0.75 @1.90