Copa America

Copa América finaali: Brasilia – Peru 07.07.2019

Brasilia isännöi sensaatiomaisesti finaaliin selviytynyttä Perua Maracanãlla pelattavassa Copa Américan finaalissa sunnuntaina. Kotijoukkue tähtää kohti yhdeksättä maanosan mestaruuttaan ja Perulle mestaruus olisi puolestaan kolmas. Kaikki merkit viittaavat kotijoukkueen juhliin, mutta peli alkaa totta kai aina 0-0 -lukemista ja peliään parantanut Peru omaa yllätyssauman.

Isäntä talossa

Titen Brasilia on esiintynyt isännän elkein läpi turnauksen jopa ilman loukkaantunutta ykköstähteään Neymaria. Alkulohkossa hyökkäys tökki Venezuelaa ja vähän myös Boliviaa vastaan, mutta Gabriel Jesúsin siirtäminen oikeaan laitaan ja Evertonin mukaantulo ovat ratkoneet puolustusten murtamiseen liittyviä esteitä. Puolustuspelaaminen on ollut käsittämättömän kovalla tasolla läpi turnauksen ja Alisson tolppien välissä ei ole vielä kaivanut viiden pelin jälkeen palloa kertaakaan verkosta. A Seleção kohtasi välierissä Argentiinan, joka oli yllättävän kovalla pelipäällä, mutta lopulta Brasilian pragmaattisuus riitti 2-0 -voittolukemiin. Loppuottelussa vastaan astelee kasvutarinan läpikäynyt Peru, joka kaadettiin murskalukemin alkulohkossa. Yhtä yksipuolista finaalinäytöstä ei kuitenkaan monikaan Brasiliassa odota, sillä vastustaja on oppinut takuulla virheistään. Ennakkosuosikin viitta on joka tapauksessa tiukasti harteilla ja olisi suuryllätys, jos brassit eivät kannua lopulta Rio de Janeiron alkuillassa nostelisi.

Titen avauskokoonpanossa ei todennäköisesti juuri yllätyksiä nähdä ja tutut miehet laulavat kameroiden edessä kansallislaulua ennen aloituspotkua. Filipe Luís on kuntoutunut hyvin lihasvaivoistaan ja on Titen käytettävissä. Alex Sandron kanssa käydään kuitenkin tiukka kisa avauspaikasta.

Pääkoppa mukana

5-0 -lukemat eivät mairitelleet Perua lohkovaiheen viimeisessä matsissa São Paulossa. Ricardo Garecan ryhmä teki tukun virheitä ja pelasi muutenkin ovet sepposen selällään, mihin Brasilian oli helppo iskeä. Joukkue on tuon jälkeen läpikäynyt hienon kasvojenkohotuksen ja Uruguayn sekä Chilen väistyttyä tieltä palkintona on paikka Maracanãn finaalissa. Välierissä Chileä vastaan Perun esitys oli kypsin miesmuistiin ja Chilen tekemiin virheisiin iskettiin armoa antamatta. Jotta edellisen Brasilia-koitoksen lukemat eivät toistu ja mestaruuteen on saumaa, tulee Perun pelata yhtä lailla järkevästi erityisesti puolustussuuntaan ja muistaa huolehtia linjojen välisistä etäisyyksistä, jotteivat tekniset brassiväkkärät Coutinhon johdolla pääse loistamaan. Pakan on puolustettaessa oltava kohtuullisen alhaalla ja tiiviinä, mutta Brasilian laidoille on silti annettava painetta. Hyökätessä olennaista on tarjota Paolo Guerrerolle riittävästi tukea ja siten mahdollisuuksia syntynee maalipaikkojen luontiin suoraviivaisten kombinaatioiden kautta.

Edison Flores ja André Carrillo kärsivät välierissä pienet kolhut, mutta kaksikko on sunnuntaina priimakunnossa ja valmiina kohtaamaan Brasilian. Avauskokoonpano toistettaneen siis Chile-ottelusta. Jefferson Farfán jatkaa polvivaivaisena katsomon puolella.

Virheistä opittu

Brasilian suorittama tukkapölly alkulohkossa näkyy jonkin verran loppuottelun kertoimissa. Peru on kuitenkin todennäköisesti oppinut virheistään ja kykenee tilkitsemään vuotaneet reiät kelvollisesti. Brasilian mestaruus on todennäköinen, mutta Peru vahingosta viisastuneena tarjonnee tällä kertaa tulikokeen ja lantteja sijoitetaankin tasaiselle finaalille, jossa Brasilian voittolukemat eivät repsahda lohkovaiheen murskajaisten kaltaisiksi.

Vihje: Brasilia – Peru 07.07.2019 23.00: Peru +1.5 @1.88